perjantai 11. toukokuuta 2012

Lahjattomat treenaa osa 3.

Lähtökohtaisesti ideaalitilanteessa ihminen valitsee itselleen sopivan hevosen. Sopivan mielellään niin, että hevonen ja ratsastaja sopivat toisilleen sekä kokonsa että hermorakenteensa puolesta. Lisäksi kokematon ratsastaja hyötyy eniten kokeneesta hevosta ja päin vastoin. Oikeassa elämässä harvoin kuitenkaan käy näin onnellisesti ja ihminen huomaakin hankkineensa itselleen turhan haastavan hevosen.

Hevosella on muutamia ominaisuuksia, joihin ei voi vaikuttaa. Näihin sisältyy mm. sukupuoli (paitsi, että oriista saa vielä ruunan, tammasta ei =) koko, väri ja hevosen aiemmin kokemat kokemukset, sekä tietysti hevosen geneettinen tausta. On kuitenkin olemassa sellaisia ominaisuuksia, joihin voidaan vaikuttaa.

Kokemukseni mukaan suurimman tyytymättömyydet, jossei nyt suoranaiset ongelmat, liittyvät siihen, että ratsastajan mielestä hevonen liikkuu joko liian vähän tai liian paljon. Liian hitaasti tai liian nopeasti. Kun ratsastaja haluaa vaikuttaa hevosen reagointinopeuteen, on hyvä pitää mielessä että hevonen oppii nopeasti kun se on oikein motivoitu, ottaen huomioon myös kunkin hevosen yksilölliset ominaisuudet.
Koulutustasoon on helpointa vaikuttaa, useimmiten se nimittäin laskee sen jälkeen kun hevonen siirtyy esim. ammattilaiselta harrastajalle.

Ensimmäinen askel yhteistyön parantamiseen ja sekä hevosen että ratsastajan kehittymiseen alkaa siitä, että ratsastaja arvioi omia taitojaan ja hevosen käytettävissä olevia resursseja objektiivisesti. Suurin osa hevosista kykenee oppimaan (oikein koulutettuina) lähes mitä tahansa liikkeitä. Oleellista niiden arvostelussa on kuitenkin se, että on täysin eri asia opettaa hevoselle esimerkiksi piaffia yksittäisenä temppuna tai opettaa sen hevoselle ratsastuksellisesti oikean kokoamisen kautta.

Käytännössä kaikki kouluratsastusliikkeet (urheilukouluratsastuksessa) on alunperin tarkoitettu hevosen kehittämistä varten. Sen sijaan, että niiden suorittaminen olisi itse tarkoitus, niiden kautta voidaan kehittää hevosen kuuliaisuutta, notkeutta, elastisuutta ja hevosen tasapainoa. Ja jokainen hevonen kykenee kokoamaan itseään, kukin rakenteensa sallimissa puitteissa. Samoin jokainen hevonen kykenee tekemään taivutukset, käännökset, laukanvaihdot jne, ratsastajansa taitojen sallimissa puitteissa.

Nautinnollisia treenihetkiä ja muistakaa halata hevosta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti