maanantai 20. tammikuuta 2014

Palikka kerrallaan osa 1.

Monesti opetusta seuratessa saattaa vaikuttaa siltä, että toiminnassa ei ole järjenhäivääkään.  Tai, että työskentely ei näytä siltä, miltä hyvän ratsastuksen pitäisi näyttää. Saatuani luvan Katri Remekseltä, päädyin hieman avaamaan meidän yhteisiä treenejämme, joissa tavoitteena on rakentaa hevosen tasapainoa palikka kerrallaan.  Allaolevissa videopätkissä tapahtuu paljon oppimista, niin hevosella kuin ratsastajalla, mutta matka täydelliseen tasapainoon on vasta alussa, joten olkaa hyvät lukijat kärsivällisiä ja malttakaa mielenne, tulevaisuudessa Katri toivottavasti jakaa julkisesti lisää hänen matkaansa näiden kahden upean tamman kanssa.

Ihan alkuun linkki Katrin ja hänen 5-vuotiaan tammansa ensimmäisiin treeneihin joulukuussa. Tässä vaiheessa vajaan vuoden sairaslomalla ollut tamma on vasta päässyt liikkumaan ratsastajan kanssa. Se on hyvin etupainoinen, epätasapainossa ja pyrkii välttämättään kuolaintuntumaa pakenemalla kuolaimen taakse.

Ensimmäiset kysymykset:
-Miksi hevonen välttää kuolaintuntumaa?
-Mistä epätasapaino johtuu?
-Kuinka hevonen korjaa epätasapainoaan?
-Miten ratsastaja pystyy vaikuttamaan hevoseen?

Ensimmäiset palikat:

-Ohjastuntuma ja sen säilyttäminen on ratsastajan vastuulla.
-Ratsastajan tehtävänä on tehdä havaintoja hevosen liikkeessä ja asennossa, kun haluttu tuntuma on saavutettu.
-Kun hevonen on oikeassa asennossa ja se hyväksyy ohjastuntuman, annetaan sen lisätä vauhtia niin halutessaan.
-Kun hevonen menettää tasapainonsa tai se välttää ohjastuntumaa, hidastetaan vauhtia.
-Ratsastajan tärkein tehtävä on pysyä rauhallisena ja antaa hevoselle sen tarvitsema aika, jotta se saa kasattua oman kehonsa takaisin tasapainoon.

https://www.youtube.com/watch?v=jzMjgl9rN8w

Alkuun on tärkeintä löytää yhteinen kontakti ja vuorovaikutus, jolloin hevonen hyväksyy ratsastajan vaikuttamisen. Tämän saavuttaminen kestää aikaa x ja matkalla hevonen ei tietenkään ole koko ajan optimaalisessa asennossa tai askellajissa. Oleellista kuitenkin on se, että ratsastajalla itsellänä on käsitys siitä, miltä hän haluaa hevosensa tuntuvan ja miten hän haluaa sen liikkuvan. Näistä hetkistä pyritään palkitsemaan. Ei toivotusta ei seuraa mitään reaktiota ratsastajan taholta. Ainoa palikka on säilyttää ohjastuntuma silloin, kun hevonen vielä etsii asentoa, jossa sen olisi parasta olla. Tämä asento luonnollisesti vaihtelee ja siihen vaikuttaa moni seikka. Tässä ensimmäisessä videossa tärkein palikka on ohjastuntuma, sen hyväksymisestä palkitseminen ja ohjastuntuman säilyttäminen.

Vinkki: Ei toivottua liikkumista ei kannata harjoitella, joten aina kun hevonen menettää tasapainonsa, hidastetaan vauhtia ja odotetaan, kunnes se jälleen löytyy.

Löydätkö sinä  palkitsemishetket?




1 kommentti:

  1. Tästä alkaa - toivottavasti teidänkin mielestänne - mielenkiintoinen sarja Minnan blogissa, ja näemme miten me Cocon ja Lyytin kanssa kehitytään. Minna avaa paremmin missä mennään milläkin kohdalla - mää vaan naatiskelen ! Omasta mielestäni joulukuun 7:stä päivästä on tapahtunut päätä(ni) huimaavaa kehitystä - en voi kuin ihmetellä miten lyhyessä ajassa ja kuinka paljon on tapahtunut, niin pieniltä tuntuvien asioiden kanssa toimiessa. Ihanaa huomata, että tunteeni on ollut oikea: ei tarvi tahkota k...ä otsassa päivästä päivään vaan asioita tapahtuu kuin itsestään - hyvän mielen säilyessä sekä satulan alla että päällä Hyvältä tuntuu - kiitos Minna

    VastaaPoista