tiistai 3. maaliskuuta 2015

Uskallatko luottaa näkemääsi?

Kautta historian ihmiset ovat tehneet tekoja, joita puolustellaan ja selitellään. Tämän on mahdollistanut se, me ihmiset olemme laumaeläimiä ja meillä on suuri tarve puolustaa omiamme. Omaa piiriämme. Se, mikä on meille tuttua ja turvallista, on kuin pyhä lehmä, jonka kritisoiminen herättää valtavat defenssit. On ikävää olla väärässä, mutta kurjempaa on joutua myöntämään se.

Jotta joskus olisi rohkeutta ja taitoa tarkastella asioita ihan vain asioina, se vaatii sekä objektiivisuutta, että myös harjaantunutta käsitystä siitä, mikä on oleellista. Kun tarkkailemme hevosen käytöstä ja tunnetilaa, saattaa unohtua (toivottavasti kuitenkaan ei!) ihan perusteet lajityypillisista ominaisuuksista, joihin kuuluu esim. se,että hevonen on pakoeläin. Ja pakoeläimen pelottelu on ihan pahimmasta päästä, mitä koulutustilanteessa voi tapahtua. Oman mielipiteen ja käsityksen muuttaminen ei käy hetkessä, koska ympäristön paine ja totutut tavat pitävät meitä kynsissämme. 

Koulutustilanteessa on tärkeää, että hevonen tietää, mitä siltä halutaan. Hevonen ei ole kovin hyvä arvaamaan, ellei arvaamista tehdä sille helpoksi. Nyrkkisääntönä voisi olla vaikkapa että, aloita niin pienestä ja niin alusta harjoitus, että pääset vahvistamaan sitä 5-10 sekunnin välein. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että pyytäminen lopetetaan HETI, kun hevonen tekee edes jotain halutun suuntaista. Jos sellaista ei ole havaittavissa kymmeniin sekunteihin, saati minuutteihin on tehtävä sille liian vaikea. Muista myös tauottaa harjoitukset. Useita minuutteja kestävä harjoittelu jo itsessään tuottaa stressiä, eli pieniä paloja tiheästi.

Meidän ihmisten kannalta on hyvä pitää mielessä, että se mitä vahvistat, lisääntyy. Millaisessa tunnetilassa haluamme jatkossa tehdä asioita hevosemme kanssa. Ja kilpaileville ratsastajille muistutus, millaisen tunnetilan haluat jatkossa välittää ratsastuksestasi tuomareille ja yleisölle. Kun tämän on sisäistänyt, ei olekaan kovin vaikea pitää kaikessa treenaamisessa kriteeri sillä tasolla, että tunnetila säilyy mieleisenä. Sitten vaan harjoittelemaan!

Koko eilisen päivän kestänyt keskustelu koskien ulkomaalaisen valmentajan koulutusta sai ihmiset heittämään sen sorttisia aivopieruja, etten ollut uskoa lukemaani: "Ei sillä raipalla lyöty, tulkitset näkemääsi väärin", "Hän on todella lempeä ja palkitsee usein".  Ei kertaakaan videon aikana toim.huom. "Ei tämä ole mitään väkivaltaa!" Mitä??? Missä pullossa kasvaneet ihmiset julkeavat kieltää näkemäni? Miten voi olla mahdollista, että joku on jo niin kyynistynyt, tunteeton, empatian puutteinen, ettei näe: 1. hevosta revitään ohjilla, 2. hevosta lyödään, 3. hevonen pelkää, 4. 3 minuuttia ja 40 sekuntia on silkkaa keskiaikaista eläimen kiusaamista vailla päämäärää tai mitään muutakaan funktiota.  Jos tosiaan on nyt sitten niin, että joku ei tätä näe, eikä tosiaan mitenkään voi ymmärtää syntynyttä kohua niin tässä bloggauksen lopussa on muutama harjoitteluvinkki tulevia salavideota ajatellen.

PS. se 3.40 on ihan riittävä aika muodostaa käsitys näkemästään. Koulutuomarit tekevät sitä ihan yhtenään. Muodostavat eri liikeitä seuraamalla kokonaiskuvan hevosen ja ratsastajan taidoista, askellajeista ym. Tätä videota katsoessa ei tarvinnut keskittyä kuin kiusaamisen seuraamiseen. Mitään muuta se ei pitänyt sisällään.
Lopuksi vielä, vaikka näkökulmat voisivat olla vastakkaisia, toiselle puolelle kurkistaminen on joskus ihan terveellistä. Jos ei minkään muun vuoksi, niin se mahdollistaa oman sisäisen keskustelun. Haluanko minä tätä? Miltä tämä minusta tuntuu? Miltä tämä tuntuu hevosesta?

Laitan tähän muutaman linkin katsottavaksi. Suosittelen laittamaan äänet pois, jotta olisi mahdollista tarkastella, tutkia, pohtia ja tunnustella, mitä näkeminen itsessään herättää. Reiluuden vuoksi olen valinnut lyhyitä pätkiä, jotta jokainen voisi harjoittaa näkemistä myös kovin lyhyessä ajassa.

Annan tässä muutaman vinkin, jotka saattavat auttaa kärryille pääsyssä:

1. Millainen tunnetila kyseisellä videolla vallitsee?
2. Saatko kiinni jujusta, mitä siinä on tarkoitus tapahtua?
3. Näyttääkö siltä, että hevonen saa juonesta kiinni?
4. Miltä sinusta tuntuu katsoa ko. videonpätkää?

Olkaa hyvät!

https://www.youtube.com/watch?v=JwyHqmsAXRs

https://www.youtube.com/watch?v=SGuy54P2zfU

https://www.youtube.com/watch?v=DnnQt2mjPiQ

https://www.youtube.com/watch?v=eoUl-jE8wxU

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti