Yksi vaarallisimmista tilanteista, joihin ratsastaja joutuu, tai oikeammin menee, on selkäännousu. Noh, alastulossakin on omat riskinsä, mutta sehän on sama tapahtuma vain takaperin.
Ennenkuin malttamattoman, hermostuneen, jännittyneen, pelkäävän hevosen selkään kannattaa kiivetä, tai ongelmaa koittaa ratkaista, on syytä ensin miettiä, minkä käytöksen sen liikkumisen tilalle haluaa. "Haluan, että seisoo paikoillaan" on päivänselvä vstaus. No hyvä. Sitten keskitytään palkitsemaan hevosta siitä, ettei se liiku. Tämä onkin helpommin sanottu kuin tehty, koska mikäli hevosen selässä on jo käyty, se tietää kyllä mitä siitä seuraa. Jos se on vähäänkään epämiellyttävää, hevonen pyrkii pitämään huolen siitä, että selkään kapuaminen ei onnistu. Ellei se ole motivoinut siihen.
No niin, homma alkaa tietysti hevosen varustamisesta, ellei tarkoitus ole mennä selkään ilman niitä. Ennakkotaitona voitaneen pitää sitä, että satulointi ja satulan kanssa liikkuminen rennosti on hevoselle ok. Jos ei ole, korjaa ensin tämä.
Hevoselle paikoillaan seisomisen opettaminen ei ole mikään ihmejuttu. Se ei vaadi kouluttajalta erityisiä taitoja, supernotkeutta, hyvää tasapainoa, saati tietynlaista henkisyyttä. Tarkkaa ajoitusta ja johdonmukaisuutta sen sijaan se vaatii. Saattaa toki olla, että hevonen oppii ihan sattumaltakin seisomaan paikoillaan tai ettei se koskaan edes keksi kokeilla liikkumista. Tämä hyvä.
Jos kuitenkin sinulla on ongelma tämän asian kanssa, tarkista seuraava lista ennen selkäännousua:
1. Sinulla on merkit, joilla pyydät hevosta a. liikkeelle, b. pysähtymään ja c. seisomaan
jos jokin näistä puuttuu, opeta se ensin
2. Voit pyytää hevosta ensin liikkumaan ja sitten pysähtymään mieluusti 3-5 merkillä, jokaisella tietysti erikseen.
Hevoselle kannattaa opettaa voimistuvat merkit ihan siitä syystä, että tilanne, jossa hevonen ja/tai ratsastaja pelästyy ei se pienin mahdollinen merkki ehkä tule mieleen. Itse käytän jalustimesta vetämistä yhtenä merkkinä, koska silloin hevonen on helpoin pysäyttää selkäännousutilanteessa.
3. Kun sinulla on "seiso" -merkki päällä, tarkista, että esim. satulan heiluttaminen, jalustimesta vetäminen tms ei saa sitä pois päältä. Tämän lisäksi, tarkista, millä merkillä "seiso" -merkki lähtee pois päältä.
4. Tarkista, että hevonen osaa myös olla lähtemättä liikkeelle. Jos paikoillaanseisomiseen liittyy aina ensin liikkumista ja/tai pyörimistä, se jää helposti mukaan seisomiseen. Nopein tapa opettaa seisomista on olla liikuttamatta hevosta.
Selkäännousu on tehtävä siinä missä mikä tahansa muukin opetettava käytös, joten harjoitus tekee mestarin. Jos sinulla on kokematon hevonen, muista, että voit tehdä selkäännousuja joka ratsastuskerta ja useita kertoja. Vain onnistumisia kannattaa harjoitella, eli jos hevonen ei ole edullisessa mielentilassa, ympäristössä on liiaksi ärsykkeitä jommallekummalle teistä, siirrä harjoittelua. Selkäännousua voi harjoitella myös tallin käytävällä, (jos riittävästi tilaa), tarhassa, tallinpihalla, tarhassa ja kaikkialla muualla kuin siellä, missä aiot tulevaisuudessa ratsastaa. Koska paikka on yksi ensimmäisistä asioista, jonka hevonen oppii, kannattaa selkäännousu yleistää mahdollisimman pian paikasta riippumattomaksi käytökseksi.
Turvallisia selkäännousuja!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti