torstai 3. marraskuuta 2011

Kaikki on suhteellista - ymmärryskin

Ystäväni sanoi, ettei häntä kiinnosta enää hevostelu ja perusteli sitä sillä ettei jaksa enää katsella pahoinvoivia ihmisiä ja hevosia ympärillään. Ymmärrän tämän kyllä, mutta ajatuksen aihetta sain taas tästä liittyen omaan missiooni, joka yllättäen tietysti liittyy hevosten hyvinvointiin.

Lähtökohtaisesti me kaikki ihmiset olemme yhtä hyvin tai pahoja. Jokaisen meistä valinnat perustuvat omaan kokemukseen ja käsitykseen siitä, mikä on oikein. Luulen oivaltaneeni sen, että tässä on ongelman ydin.

Kun puhutaan vaikkapa hevosen hyvinvoinnista, niin jonkun mielestä se tarkoittaa hyvää ruokaa, vettä ja suojaa, puhumattakaan hyvistä puitteista. Juuh, toki toki, mutta ne ovat elämisen perusehdot ja vaatimukset. Ja kun ne on tyydytetty aletaan puhumaan hyvinvoinnista, joka on mielestäni paljon laajempi käsite. Oma vaatimaton, mutta äänekäs mielipiteeni on, että hevosen hyvinvoinnin määrittely ei ole kovinkaan vaikeaa, mikäli siihen löytyy halua.
Siihen liittyy sekä se, että hevonen on hankittu sille sopivaan käyttötarkoitukseen, se koulutettu oikein ja vieläpä valmennettu niin, että esim. kisatilanteessa mikään sille aiemmin opetettu ei tuota ongelmia. Tai niin, näin voisi kuvitella.

Onko hevosen lyöminen tai potkiminen sitten hyväksyttyä? Ja jos on, niin missä tilanteessa? Silloin kun ollaan ylittämässä tietä ja hevonen pysähtyy? Voisiko silloin olla perusteltua lyödä hevosta, että se jatkaisi matkaa ja pelko auton alle jäämisestä väistyisi? Hmmm...ensin varmaan täytyisi pohtia sitä, että onko hevoselle opetettu että raipalla lyöminen tai kannuksilla potkiminen tarkoittaa jotakin. Että sillä hevosella olisi aivoissaan rekisterissä merkki: ahah, tuo potku tarkoittaa että "jatka matkaa" tai että ylihuomenna se tarkoittaa että "älä epäröi vaan hyppää" jne....

Mielestäni ei ole tärkeitä pohtia sitä, sattuuko hevosta vai ei. Tietysti sattuu. Ennemmin lähestyisin asiaa siitä näkökulmasta, että jos esimerkiksi kilpailuissa ratsastaja "joutuu" tilanteeseen, jossa painetta lisätään ja hän joutuu satuttamaan hevosta, niin mitä se hevonen oppii tästä? Uuden merkin? Että jännittäessä ihminen turhautuu ja potkii tai lyö? Vaiko mitä? Vastauksia ja kommentteja otan ilomielin vastaan=)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti