maanantai 11. toukokuuta 2015

Huuhaata vaiko muuten vaan humpuukia?

Homeopatia on huuhaata ja niin on muuten bemeröintikin. Samaan kastiin menevät muut vaihtoehtoiset menetelmät, kuten osteopatia, naprapatia, jouhianalyysit ja energiahoidot. Puhumattakaan sokeroinnista, kaalihauteista tai jalkojen kylmäämisestä...
Tutkimuksia tehdään, mutta ne ovat lähestulkoon aina puolueellisia. Eivätkä ne kerro kuin puoli totuutta. Sellaista huuhaata ei kannata ostaa. Ainakaan viattomalle eläimelle -hevoselle, joka on kykenemätön suojautumaan kaikenmaailman puoskareita vastaan.

Istuntaopetus, oli se sitten pilatesta tai ceeärrää on faktaa. Onhan joku joskus todennut, että a. hengittäminen on kannattavaa ja että b. jos et putoa, olet tasapainossa.

Se, mikä ei ole huuhaata tai humpuukia on tunteella ratsastaminen. Kaikki joko menee putkeen tai ei mene. Hevonen joko nostaa laukan, pysähtyy tai tekee piffiä. Ainakin joskus. Ehkä. Silloin kun ratsastaja hengitti oikein. Tai ehkä se johtuikin oikeanasuuntaisista ajatuksista. Tai jostain. Ei voi tietää. Mutta sitä ei saa kyseenlaistaa.

Mitä tulee hevosten oppimiskykyyn, kyse on humpuukista.  Jokaisessa tutkimuksessa on liian pieni otanta tai ne olivat väääränrotuisia. Tai sitten kouluttaja ei ollutkaan riittävän taitava ja asiantunteva. Tai olosuhteissa oli vikaa. On aivan yhdentekevää, että hevosten oppimista on tutkittu suhteellisen paljon (tähän kohtaan laittaisin teille lähdeluettelon, mutten jaksa, löydätte niitä lähteitä itsekin, jos olette ahkeria ja asiasta kiinnostuneita) ja tiettyjä oppimisen lainalaisuuksia huomioonottaen hevonen joko oppii nopeasti tai sitten ei. Se joko motivoituu tai sitten ei. Porkkanansyöttö on huijausta, epäreilua ja sitä paitsi hevoset ryhtyvät puremaan kaikkia vastaantulevia tyyppejä.

Tästä huolimatta tai johtuen hevosten kouluttaminen, sekä ratsastuksen opettaminen pitkälti perustuu vuosikymmenten takaisiin fraaseihin: sen pitää totella nyt, tai taivuta enemmän ulkopohkeella sisäpohkeen ympärille, istu syvemmälle tai muista säilyttää ulko-ohjan tuki. Siis mitä? Tämä perustuu mihin? Siihen samaan, mihin johtajuusajattelukin? Jos on lauma hevosia a ja b. Laumassa a joku jallittaa kaveria aina heinäaikaan, se on johtaja, joka todennäköisesti haluaa b. kalifiksi kalifin paikalle, eli ihmisen tilalle laiskottelemaan, sitä kannattaa siis pitää silmällä ja varmuuden vuoksi simputtaa aina silloin tällöin. Jos se ei ole vielä sitä tehnyt, on se ainakin ajatellut... Laumassa b on viisi hevosta, joista kaikki ovat rauhallisia ja sopuisia myös ruoka-aikaan. Ne ovat selkeästi opitusti avuttomia ja sulkeutuneita. Mistään muusta ei voi olla kyse.

Mikä ällistyttävintä, tämä hevosten välinen huuhaa-meininki vaikuttaa niiden suhtautumiseen ihmiseen, satulaan ja laukannostoon. Olkaa siis varuillanne, hevoset ovat liki yhtä huuhaatyyppejä kuin osa ihmisistä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti