keskiviikko 2. toukokuuta 2012

Onko edellinen omistaja pilannut hevosesi?

Jokainen hevosen omistaja on varmasti törmännyt tilanteeseen, jossa ratsuttaja/ratsastuksenopettaja/valmentaja on sitä mieltä, että hevonen on ennen sinulle tuloaan ratsastettu päin peetä.  Tai että uusi kengittäjä haukkuu maan rakoon edellisen kengittäjän, kuinka kaviokulmat on ihan päin prinkkalaa. Tai että satulansovittaja kertoo sinulle, että hevosen mukana tullut satula onkin täysin epäsopiva. Entäpä uusi tallinpitäjä, jonka mielestä hevosellasi on heinämaha liiallisesta huonon heinän syöttämisestä, kuinka esikuivattu on niin paljon parempaa kuin kuiva heinä… lista on ihan loputon.

Joskus voisi olla terveellistä saada myös omasta toiminnastaan kritiikkiä osakseen, vaikkapa vaan siksi, että sen kautta voisi olla mahdollisuus ymmärtää, että jokainen ihmisten tekemä valinta perustuu sillä hetkellä olevaan kokemukseen ja tietoon.

Se, että hevosen edellinen omistaja ei vaikkapa maastoillut hevosellaan lainkaan on perustunut jonkinlaiseen valintaan ja näitä syitä on turha spekuloida jälkikäteen. Kun kokematon hevosenomistaja on hankkimassa hevoselleen varusteita tai suunnittelemassa sen ruokintaa, hän luultavasti tekee valintansa kokeneemman hevosihmisen neuvojen perusteella ja/tai hankkii tietoa esim. netistä.  Vertaistukea vailla olevia ihmisiä  keskustelupalstat ovat täynnään ja näissä ryhmissä anonyymit ”ammattilaiset” jakavat neuvojaan ja mielipiteitään näkemättä hevosta ja tuntematta sen omistajaa. Samaan aikaan, kun tässä on mahdollisuus vertaistukeen ongelmatilanteissa on olemassa myös suuri riski siihen, että ”rikkinäinen puhelin” käynnistyy ja asiat irrotetaan asiayhteydestä.

Kun tarkastelen omaa uraani hevosten parissa 90-luvulta lähtien, huomaan monen mielipiteeni muuttuneen.  Eivätkä ne ole muuttuneet siksi, että olisin tehnyt tietoisen valinnan muuttaa mielipidettäni, vaan syynä on kokemuksen ja uuden tiedon tuoma ymmärrys, sekä hevosia että niiden omistajia kohtaan.

Seuraavan kerran kun tekee mieli antaa neuvo jollekulle, kannattaa ehkä miettiä,  onko vastaanottajalla aito tarve neuvolle vai kaipasiko hän vain olkapäätä. Samoin jos uuden hevosen kanssa tulee ongelmatilanne ei kannata syyttää edellistä omistajaa hevosen pilaamisesta, vaan ottaa lusikka kauniiseen käteen ja tehdä asiat tällä kertaa entistä paremmin.  Jos osaa….


2 kommenttia:

  1. Aivan näin. Ja jos ei osaa, ei kannata luovuttaa vaan etsiä tietoa oikeasti osaavilta tahoilta. Ne tunnistaa usein niin, että pystyvät myös perustelemaan miksi kannattaa tehdä kuten neuvovat. Mitä hatarampi tai ihmislähtöisempi perustelu, sen varmemmin sillä ei perusteita olekaan ja kyse on vain mielipiteestä tai mutu-tuntumasta.

    Erkku Kottonen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikeasti osaavilta tahoilta... Se mitä joku kertoo itsestään ja tekemisestään ei kerro mitään siitä mitä tekeminen oikeasti on. Myöskään perustelut ovat ne sitten tieteellisiä tutkimuksia tai sydäntä raastavia kertomuksia kahden eri lajin välisestä rakkaudesta eivät kerro sitä mitä tekeminen oikeasti on. Ainoa asia mistä sen voi nähdä on se mitä tekeminen on omien hevosten tai sellaisten hevosten kanssa joiden kanssa on tehnyt pidempään.

      Suomi eroaa tässä "suuresta maailmasta" siinä että täällä jokainen kirjoittaa netissä siitä mitä tekee mutta kukaan ei linkitä videoita siitä mitä tekeminen omien hevosten kanssa oikeasti on (Poikkeuksena ehkä Kalev Tyllinen hevosagilityn puolelta). "Suuren maailman gurujen" videoita siitä mitä he tekevät ja mihin he pystyvät omien hevostensa kanssa on netti pullollaan. Mistä lienee tämä ero johtuu...

      Poista