tiistai 27. tammikuuta 2015

Sitä saa, mitä tilaa

Suunnitelmissani on remontoida eteinen, menen siis kenkäkauppaan. Hyvät kengät jalassa on helpompi maalata.
Ajattelin opettaa hevoseni traileriin, juoksutan sitä siis pyöröaitauksessa.
Koirani ei anna kiinni päästyään vapaaksi, laitan sen illaksi jäähylle.
Hevoseni ei vaihda laukkaa, teen avoja ja sulkuja määrättömästi.
Kyllä se siitä.

Törmään hyvin usein siihen oletukseen, että kaikkien asioiden opettamiseen on olemassa jokin salamyhkäinen kiertotie. Pitää tehdä tiettyjä harjoituksia, jotka vahvistavat hevosta, tekevät siitä sitä ja tätä ja sitten jonain päivänä, kun Merkurius on oikeassa suhteessa Venukseen, tuulee etelästä ja oma mielentilani on oikea ja hengitykseni, sekä energiani virtaa kuin vuolas joki, SE tapahtuu.

On totta, että hevosen lihaksistoa kehitettäessä on järkevää tehdä tiettyjä asioita tietyssä järjestyksessä. Ihan vain myös siksi, että oppimismielessä kannattaa ennen laukkamerkin opettamista opettaa vaikkapa pysähtyminen, tai että ennen traileriin houkutettua kannattaa opettaa, miten sieltä pääsee ulos.

Mutta - iso mutta,  astuu siinä vaiheessa kuvioon, kun hevonen ja ratsastaja osaavat jo tietyn määrän yhteistä merkkikieltä ja ratsastajalla on selkeä käsitys siitä mitä hän haluaa. Oli se sitten laukanvaihto, piaffin ensiaskeleita, erikoisesteen hyppääminen tms. parhaaseen lopputulokseen pääsee usein vetämällä turhat mutkat suoriksi ja tarttumalla itse asiaan. Sitä paitsi, vaikka on olemassa tiettyjä nyrkkisääntöjä missä järjestyksessä asiat pitää opettaa, hyvin suuri osa niistä on sellaisia, että ne voi opettaa jossain muussakin hetkessä kuin juuri nyt. Tänään.

Yhtenä nyrkkisääntönä voisi vaikka pitää sitä, että kun jokainen treenikerta, maasta tai selästä johtaa johonkin, vaikka vain yhden askeleen oikeaan suuntaan, homma eteneen. Saatan olla hieman mukavuudenhaluinen kouluttaja, koska mieluummin teen vähän ja pelkkiä onnistumisia, kuin tuhansittain sinne päin palikoita. 

Oleellista kaikessa kouluttamisessa on kuitenkin kaksi asiaa, toinen on se, että ihminen tietää mitä ja miten hän haluaa asian opettaa ja toinen on se, että hevonen tietää, mitä siltä kulloinkin halutaan.

Ei siis kannata tehdä yksinkertaisista asioista turhan vaikeita. Se turhauttaa sekä hevosta, että ihmistä. Kun sinulla on tavoite, suunnittele matka sinne ja toteuta se. Kysy kokeneemmilta neuvoa, jos matkan varrella tulee mutkia matkaan. Ja tartu rohkeasti siihen mitä kohti olet menossa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti