keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Mitä haluat kuulla?

Hevosmaailma on täynnään mitä erilaisimpia ihmisiä ja hevosia ongelmineen. Se, mikä on toiselle ihmiselle ongelma, ei ole sitä toiselle.
Esimerkiksi ratsastukseen liittyvät ongelmat. Jollekulle on suurin haaste päästä hevosensa kanssa tallinpihalta maastoon, kun joku toinen kamppailee sen kanssa, että hevonen ei opi vaihtamaan laukkaa.
Jonkun on vaikea hakea hevosensa tarhasta jos siellä on muita hevosia ja joku toinen kärvistelee ohjiin nojaavan hevosen kanssa.
Maailma on täynnään tietoa ja erilaisia koulutusmenetelmiä on tarjolla pyöröaitaustyöskentelystä kehonkielellä kommunikointiin, operanttia koulutusta jne. Miksi ihmeessä tarve ja tieto eivät kohtaa?

Me ihmiset emme lopulta ole kovin erilaisia verratuna hevosiin. Ensimmäiseksi opitut asiat ja käytökset ovat juurtuneet niin syvälle selkäytimeen, että uuden kokeilu, saati uusien - ehkä vaikeiden - asioiden oppiminen on työn takana. Toisinaan ihmiset ehkä haluavatkin pitää ongelmansa, koska niiden taakse voi ikäänkuin piiloutua ja aina löytyy selitys sille, miksi homma ei etene.

Entä se vaihtoehto?

On äärettömän kiehtovaa pohtia, miksi rankaisukeskeinen ajatusmaailma on edelleen valloillaan, vaikka positiivinen vahviste on tutkitusti tehokkaampaa. Tutkimuksista viis, empiirinen kokemus kun kerran kertoo, että "kyllä se hevonen oppii, kun sitä rangaistaan väärästä". Miksi on helpompi ottaa vastaan ohje: "Anna sille turpiin" hetkeäkään kyseenalaistamatta? Sen sijaan, että "Etsi ongelman syy ja vaikuta siihen. Älä reagoi väärään käytökseen, vaan palkitse oikeasta käytöksestä".

Ei ole helppoa olla vastarannankiiski ja uskoa, että vastaan tulevat ongelmat ovat vain asioita, joille voi halutessaan tehdä jotakin. Meitä "toisinajattelijoita" alkaa onneksi olla jo niin paljon, että ethän sinäkään neuvoa tai mielipidettä kysyessäsi ja saadessasi vastauksen ota sitä henkilökohtaisesti? Se, että joku uskoo järjestelmälliseen systeemiin voi olla ihan perustelua.

1 kommentti:

  1. Oi että, kylmät väreet tuli kun tätä luin. Aamen, olen niin samaa mieltä sun kanssa!

    On inhimillistä, että ihmiset noudattavat opittuja tapojaan. Uusi ja tuntematon pelottaa, mutta se ei millään muotoa oikeuta hevosen (tai minkään muun eläimen) epäreilua kohtelua. Etenkään, kun sillä tavalla saadaan vain huonompia tuloksia?? Hullu maailma, ei voi muuta sanoa...

    VastaaPoista