tiistai 16. heinäkuuta 2013

Hevonen avaa suutaan

Turparemmi on oiva väline sulkea hevosen suu, ainakin näennäisesti. Jos kuitenkin hetkeksi pysähdytään pohtimaan, mitä hevonen suun avaamisella koittaa kertoa.

Kuten kaikki tiedämme, hevonen ei ilmaise epämukavuutta tai kipua ääntelemällä kuten monet muut nisäkkäät. Kaikkein yksinkertaisimmillaan hevonen reagoi suuta avaamalla kun ratsastaja vetää ohjista ja niiden myötä aiheuttaa kipua hevosen suuhun. Suun avaaminen voi tietysti kertoa myös hoitamattomista hampaista tai epäsopivasta satulasta. Se saattaa kertoa yleisestä epämukavuudesta tai vaikkapa ratsastajan aiheuttamasta epätasapainosta.

Kun suun aukomisen merkitystä tutkaillaan, voidaan usein havaita, että kun turparemmi/-t laitetaan niin tiukalle, että suun fyysinen avaaminen vaikeutuu huomattavasti, jokin muu toiminto lisääntyy, kuten hännän viuhtominen, liikkeessä tahdittaminen, pään ja kaulan asennon muutos tai jopa kokonaisvaltainen kehon jännittyminen ja sen kautta epäpuhdas liike.

Sen sijaan että remmien avulla pyritään sulkemaan hevosen turpa, voisi olla varsin kannattavaa keskittyä poistamaan suun aukomisen syy.

4 kommenttia:

 1. jokaisen tallin seinälle saisi laittaa tämän tekstin. Sääli vain, että silloinkaan tuskin moni ottaisi todesta... On vaikeaa jaksaa yrittää kertoa hevosista hevosihmisille, jotka ovat olleet niin ja niin monissa valmennuksissa ja kisoissa ja tietävät täten kaiken. On uskomatonta, miten niin moni panostaa hevosten kanssa toimiessaan niin paljon enemmän ratsastuksen kuin hevosen opetteluun.

  VastaaPoista
 2. Ratsastamani hevonen aukoo suutaan aina, etenkin toiseen kierrokseen mennessä. ei auo siis koko ratsastuksen ajan mutta ajoittain kuitenkin joka ratsastuskerralla. olen yrittänyt vaikka mitä, pyöritellä sormia, pitää kevyt ohjastuntuma... kuolaimetkin ovat vain nivelet.

  muilla hevosilla ratsastaessani ei samaa ongelmaa ole ja tuo hevonen ei muuten ole mikään herkkä tapaus...

  VastaaPoista
 3. Ratsastamasi hevonen siis selkeästi koittaa kertoa jotakin?

  VastaaPoista