sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Haluatko jäykän hevosen?

Usein kuulee ratsastajan kuvailevan hevostaan jäykäksi, ilman että jäykkyyden syytä edes on pohdittu.
Onko kyseessä jo kenties iäkäs hevonen, jonka lihasten lämpiäminen vie oman aikansa vaiko mahdollisesti nivelrikkoinen hevonen, joka tarvitsee päivittäistä liikuntaa pysyäkseen kutakuinkin vetreänä. Johtuuko jäykkyys kivusta tai stressistä, joka puolestaan saattaa johtua epäsopivista varusteista, puutteellisesta koulutuksesta tai epämukavuudesta, jota ratsastaja sille aiheuttaa. Vai vaadintaanko hevoselta sen koulutustasoon nähden liikaa. Tai voisiko kaikessa yksinkertaisuudessaan olla kyse siitä, että hevonen ei halua ratsastajan saattavan sitä pois tasapainosta ja sen seurauksena hevonen vastusta ratsastajan apuja. Vai onko hevosen massa jakautunut kannattamattomasti, jolloin hevonen joutuu konpensoimaan ratsastajan aiheuttamaa epätasapainoa lihaksistollaan ja sen myötä epäsymmetria tuntuu jäykkyytenä.

Nyrkkisääntönä voisi pitää vaikkapa sitä, että jos hevonen on aina ratsastuksen aluksi jäykkä ja sen vertyminen kestää, on työskentelyssä jotain vialla. Ellei kyseessä ole iäkäs tai vaivainen hevonen.
Jos ratsastaja joutuu kierros toisensa jälkeen "pehmittelemään" ja taivuttelemaan hevosta saadakseen sen notkeaksi, on hyvä huomioida, että samaan aikaan hän vaikuttaa hevosen tasapainoon. Haluamme saada työskentelyllä aikaiseksi elastisen, epätasapainoisen hevosen, vaiko omilla jaloillaan -itseään kantavan hevosen, joka ei tarvitse ihmisen apua vertyäkseen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti