tiistai 12. tammikuuta 2016

Hevosen käytös voi muuttua pakkasella

Saimme Suomeen talven, lopultakin. Sitä edeltävät pakkaset koettelivat monien tallinpitäjien ja hevostenomistajien hermoja. Koppuraiset, lumettomat tarhat, 30 asteen pakkanen, päästä häntään loimitetut hevoset, tallissa jäätyvät vesiputket ja viemärit, just name it.

Kovilla pakkasilla hevoset pyrkivät säästämään energiaa ja siksi ne eivät juuri liiku tarhassa. Toki huonolla pohjalla on oma osuutensa siihen. Nyt sään hieman lauhduttua ja lumen peittäessä maan, ollaan helisemässä kun hevoset käyvät kierroksilla. Tuuli ja sen purevuus lisää hevosten kierroksia potenssiin sata.
Se aiemmin rauhallinen, peräti laiska hevonen saattaa olla tallista ulos kävellessä kuin leija. Ei kiva.

Sen sijaan, että tilannetta yritetään korjata korvaamalla puuttellinen liikunta juoksuttamalla, olisi nyt oiva hetki siirtyä hevosen aivojen hyväksi käyttöön. Siinä päiväkausien irti tai liinan päässä juoksuttamisessa jne on omat riskinsä sekä tapaturmien tiimoilta, että myös siihen mahdollisesti liittyvän pelkoreaktion syntymisen seurauksena. Saattaa mennä muutamakin juoksutus/riehumiskerta ennenkuin hevonen on palannut ennalleen. Eikä välttämättä edes palaa, ainakaan tänä talvena.

Vaikka tilanne taatusti ärsyttää monia meistä, ongelmiin keskittymisen sijaan nyt olisi oiva mahdollisuus harjoitella entistä paremmaksi kaikkia niitä asioita, jotka sujuvat jotenkuten. Paikoillaan seisomista, rauhoittumista jne. Ja jos niissä ei ole mitään harjoiteltavaa, tätä alun ongelmaa ei teillä sitten ollutkaan.

Hyviä ja rentoja treenihetkiä ja lisää tunta!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti