torstai 22. lokakuuta 2015

Porkkanaa ja sirkushuveja 4YourHorsessa

Olen pari päivää pohtinut, kannattaako aiheen tiimoilta blogata, koska selittelyltä se kuitenkin vaikuttaa. Ja sitähän se onkin.

Ensimmäinen kysymys lienee se, mikä meni vikaan? Ei mikään. Areenalla hevoset ja ratsastajat tekivät juuri sitä, mitä he olivat harjoitelleet ja suoriutuivat tekemisessään melkolailla sillä tasolla mihin olivat ennen tapahtumaa päässeet.  Olimme tavanneet näitä ratsukoita noin kerran viikossa 4-6 viikon ajan ja loppuharjoittelu on ollut heidän vastuullaan, resurssit, ajankäyttö jne huomioonottaen. Siten lähtötilanne, käytettävissä ollut harjoitteluaika ym. huomioiden jokainen heistä teki erinomaisen suorituksen.

Ratsukkovalinnoista

Olemme Jaanan kanssa tehneet yhteistyötä jo useita vuosia ja siten keskinäisessä viestinnässämme  ei ole mitään valittamista. Millainen taustatyö tämänkaltaiseen tapahtumaan pitää sitten tehdä? Olimme esiintymässä heinäkuussa HETA 2015 -tapahtumassa ja jälkipuinneissa kritisoitiin sitä, että esityksemme oli huonosti valmisteltu, lähtötilannetta ei selitetty, eikä mitään muutakaan. Ulosanti oli epäselvää ja toinen hevonen oli liian valmiiksi koulutettu, helppohan sellaisen kanssa on esiintyä.

Päätimme ottaa tästä opiksemme ja muuttaa suunnitelmaa. Pyysimme esitykseemme mukaan sellaisia ratsukoita, joiden hevosille HIHS-areena ei todennäköisesti aiheuta sydänkohtausta ja lisäksi sellaisia ratsastajia, jotka todennäköisesti uskaltaisivat ottaa haasteen vastaan:  opetella itse jotain täysin uutta ja kouluttaa hevoselleen jotain sille uutta.

Jotta tämä hevoselle uusi ei olisi liian kaukaa haettua, päädyimme pyytämään mukaan sekä este- että valjakkohevosen. Molemmat näistä joutuvat omassa leipälajissaan laukkaamaan ja kääntymään laukassa. Mitä paremmin käännös olisi keskitetty, sitä taloudellisempaa se on radalla on. Yksi ratsukko valikoitui mukaan siksi, että kyseisen hevosen oppimishistoriaan liittyi huomattava tuntuman välttely ja suorastaan vaarallinen käytös ratsain. Tämän hevosen kohdalla yksi oleellinen asia on sen liikkumisasento, joka jo itsessään on estänyt ratsastajan apujen vaikutuksen. Tästä lisää myöhemmin.

Muutoin täytyy sanoa, että pitkään aikaan minulla ei ole ollut yhtä hauskaa kuin Aadan, Miljan ja Nean kanssa treenatessa. Kunnianhimo, määrätietoisuus ja ratsastustaito näkyi jokaisessa treenissä vievän palikoita eteenpäin. (lähtötilanne olisi ollut varmasti hyvä näyttää areenalla isolla screenillä)...

Muuttujat

Ihan alunperin tarkoituksena oli, että kanssamme esiintyy myös ratsukko, jonka kanssa meillä on jo pitkä yhteistyö. Ensimmäisenä jouduimme toteamaan, että Jaana Kivimäki ja Grivis ovat estyneitä siksi, että Grivis ei ole toipunut vanhasta vammastaan ja että Jaana on koko syksyn ulkomailla.

 Vararatsukko Linda Ikonen ja Princess' Passion joutuivat perumaan osallistumisensa "Pampulan" loukkaantumisen vuoksi viime metreillä. Tässä tilanteessa meidän oli varauduttava siihen, että puolen tunnin esitys tehdään viimeisen kuukauden ajan treenattujen ratsukoiden kanssa. Alustavan käsikirjoituksen mukaan olisimme päässeet esittämään eri tasolla olevia ratsukoita ja viimeisenä Linda ja Pampula olisivat näyttäneet, mihin puolentoista vuoden yhteistyö on vienyt. Nyt se ei kuitenkaan ollut mahdollista. Olisiko tässä vaiheessa kannattanut perua koko juttu? Viikkoa ennen, ehkä. Ei peruttu kuitenkaan.

Kenelläkään meistä ei ollut aiempaa kokemusta tämänkaltaisessa suurtapahtumassa esiintymisestä, joten jokainen pienikin muuttuja matkalla aiheutti meille stressiä, (korostan, että hyvin pientä, mutta stressiä kuitenkin) alkuun parkkipaikalle saavuttaessa, kukaan ei osaa kertoa, mistä saamme kulkuluvat. Kun ne viimein löydettiin, ei kukaan tiennyt missä karsinoissa hevosten on tarkoituksena majoittua. Kun se selvisi, jäimme kyselemään, pääseekö areenalle tutustumaan ennen tapahtuman alkua, mistä saamme mikit? Kellottaako joku esityksemme? jne. Tähän väliin jättikokoinen kiitos Ystäväni Maria Kervinen, joka pelastit tämänKIN tilanteen.

Jokainen konkariesiintyjä tätä lukiessaan naurahtaa, että nämä ovat päivänselviä juttuja, meille ei ollut. Onneksi olimme paikalla 4 tuntia ennen esityksemme alkua.-  Ja sitten se tekniikka... argh.. jos joku katsomossa ei kuullut ratsukoiden esittelyä, minun tai Jaanan puhetta, ei voi mitään. Se ei ollut meidän vastuulla...

Porkkanaa ja sirkushuveja

Puolen tunnin demoamme on väitetty naurettavaksi farssiksi, eläinrääkkäykseksi ja vaikka mitä. Ratsastajien ajoitus oli pielessä ja palkkionsuuntakin oli aivan väärä. Tiedättekö mitä? Siltä se oppiminen ja harjoittelu näyttää. Juuri tällä kertaa areenalla ei ollut muita hevosia, joita olisi koulutettu porkkanalla. Miksi ei ? En osaa sanoa. 

Sitten ne muuvsit, jotka oli kaikki vääräuskoisesti tehtyjä, jokainen liike oli hevoselle kiusaamista tai vahingollista. Tiedättekö mitä, minä uskon, että ne kaksi hevosta, joita laukassa käännettiin, niitä käännetään myös leipätyössään radalla. Tällä kertaa ne saivat siitä porkkanaa... 
Käsittämättömintä on kuitenkin ollut se intohimo, jolla jokaista meistä on herjattu ja moitittu. Yhteenvetona voisi sanoa, että me täysin ammattitaidottomat kouluttajat toimme areenalle ontuvia hevosia, joita vahingoitettiin, kiusattiin ja yritettiin tukehduttaa porkkanalla... 
Ihanko totta? Minulta saattoi jäädä näkemättä, jos joku ratsastaja veti ohjasta tms. Vaikka olisin nähnyt en olisi siihen puuttunut, kuten en huutanut katsomosta nähdessäni muissa esityksissä ohjista vetämistä tai epäpuhdasta, keskeneräistä liikettä.

Mikä oli tavoite - se punainen lanka?

Olen saanut palautetta siitä, että tekemistä olisi pitänyt avata enemmän, se ei auennut tai ainakin se näytti ihan päättömältä. 
Listaan tähän alle sen minkä jätin sanomatta, syystä että aika oli rajallinen, irrallisina näitä olisi pitänyt avata ehkä vielä enemmän, joten vedin mutkat suoriksi. Riskillä. Ei olisi ehkä kannattanut. Silti ratsukot tekivät parhaansa, sitä ei muuta tämäkään.

Tämän päivän HU:ssa sanotaan, että hevoset liikkuivat biomekaanisesti kaukana kouluratsastuksesta. Rento ja jatkuva liike puuttui. Juuri näin, ei ole tarkoituksenmukaista jatkaa liikettä yhtään pidempään kuin on tarve. Jatkuva liike/liikkeen ja asennon ylläpitäminen ei kuulu tähän koulutusvaiheeseen. Hevosen saivat SEISTÄ rentoina syödessään. Mitä tulee tuohon biomekaniikkaan, hevonen on käsittääkseni sen alan paras asiantuntija. Kun hevonen saa mahdollisuuden oppia kunkin liikkeen YKSI PALA kerrallaan, se kykenee muokkaamaan kehoaan tarkoituksenmukaiseen asentoon. Se, mitä nyt areenalla nähtiin oli keskeneräistä. 

Oli kyse laukannostosta, -vaihdosta, pohkeenväistöstä, voltista, mistä tahansa liikkeestä, sen voi tehdä monella eri tavalla, sitä täytyy voida säädellä ja antaa myös hevosen välillä näyttää, mitä se jo osaa. 

Epäpuhtaista laukanvaihdoista oli myös puhetta. Se, että hevonen vaihtaa välillä epäpuhtaasti johtuu jostakin, epätasapainosta, väärin ajoitetusta avusta, lihaskireydestä tai mistä tahansa. Erilaisin liikkein voidaan kehittää monia asioita, jotka tähtäväät laukanvaihtoon, mutta loppujen lopuksi se on yksi liikkeistä, joka palkitsee jo itsessään hevosta, koska sen tasapaino on sitä parempi, mutta puhtaampi ja tasapainoisempi on vaihto. Jos pelkää epäonnistumisia tai epäpuhtaita askeleita, ei ehkä kannata tehdä mitään.

Mikäli ihminen ei näe koskaan keskeneräistä liikettä tai käytöstä, se saattaa tosiaan näyttää siltä, että matkaa on valovuosia päämäärään, tästä syystä mainitsimme sen sanan - laukkapiruetti, vaikka siihen on vielä paljon matkaa. Elementtien opettaminen on kuitenkin matkalla sinne suuntaan. Mikäli ratsukot jatkavat harjoittelua joidenkin kuukausien päästä on nähtävillä lopputulos.

Milja ja Sami

-asento ennen liikettä (tämä on suoraan Baucherismiä, jätin mainitsematta, koska edellinen esiintyjä puhui hänestä pariinkiin otteeseen)
-sisäetujalka johtaa aina käännöstä, ei etusia tai takasia ristiin, jottei tasapaino horju (sama juttu, tämä käytiin edellisen esiintyjän kohdalla läpi)

-käännös laukassa (tai laukkapiruetti, joka siitä lopulta tulee) alkaa siitä, että hevonen astuu sisäetujalalla sivulle - palkkio, sisäetujalka, ulkoetujalka+sisätakajalka (diagonaalisaskel) - palkkio, ulkotakajalka - palkkio, sitten nämä ketjutetaan yhteen, jolloin käännös vie kolme askelta (laukka-askel), käännös+ laukannosto -palkkio.
Tätä toistetaan kunnes hevonen alkaa ennakoimaan ja kääntyessään se tarjoaa laukkaa- palkkio.

- asento -käännös- liike, seurauksena hevonen oppii ennakoimaan ja lisäämään liikettä jo käännöksessä.  Mitä enemmän hevonen ennakoi, sitä optimaalisempaa sen liikkuminen on, kun sillä on aikaa järjestää kehonsa oikeaan asentoon. 

-Oleellista on se, että hevonen TIETÄÄ, mitä seuraavaksi on tarkoitus tehdä, silloin riittää YKSI vihje kerrallaan (jälleen Baucherin suusta ja edellinen esiintyjä tästä mainitsi useaan otteeseen)

Nea ja Romeo X

Jaana ja Nea olivat treenanneet jo aiemmin yhdessä. Me tapasimme HETA 2015 -tapahtumassa ensimmäisen kerran.  

- asento, niska ja rintakehä ylös, tämän hevosen kohdalla kyse on ollut alkuun käytännössä venytyksenomaisesta liikkeestä, koska hevonen pyrki jatkuvasti luotiviivan taaksen (lue turpa ryntäsiin, jonka jälkeen tai seurauksena pakoreaktio käynnistyi)

- ratsastajan asento on siinä määrin merkityksellinen, että hänen tulee voida säilyttää ohjastuntuma mahdollisimman symmetrisenä, jos se edellyttää kevyttä istuntaa, eteennojaamista tms, sitä kannattaa kokeilla. Satulassa perusistunnassa oleminen ei auta, jos ohjastuntuma muuttuu koko ajan.

- asento - palkkio, asento, liikkeelle - palkkio, asento, liikkelle, askellaji vaihtuu - palkkio, asento, liikkeelle, lisää aktiivisuutta - palkkio

Aada ja Champ

Aadaan ja Champpiin tutustuimme ohjastuntumamittauksen yhteydessä. Tässä havaittiin pientä epäsymmetriaa ohjastuntumassa, joka kuitenkin vaikutti hevosen liikkeeseen melko lailla. (Tästä mittaamisesta voit lukea Aadan blogista, jossa myös videoita.)

Aada kertoi, että Champin kanssa on muodostunut ongelmaksi se, että kootessaan itseään se jää paikoilleen, eikä lähde pohkeesta eteenpäin. Tästä syystä Aada on ketjuttanut Champille liikeketjua seuraavasti:
- käännös, lisää aktiivisuutta - palkkio
- käännös, vaihda askellajia - palkkio
- käännös, nosta laukka, lisää laukkaa - palkkio

(tästä harjoittelusta löytyy myös bloggaus ja videomateriaalia)

Ratsastajien palkkionajoitusta on myös kritisoitu. Ohjeistuksena sekä itse esiintymiseen, että kotona tehtyyn harjoitteluun on ollut se, että kun hevonen itse on aktiivinen liikkeessä eteen tai kääntymiseen, on palkkion hetki. Tämän hetken tuntee satulassa istuva, ei katsoja maassa tai katsomossa. Hevosia ei palkittu pysähtymisestä, eikä seisomisesta, vaan niitä palkittiin aikoimusesta. Jokaisella ratsastajalla oli kädessään naksutin, jolla se merkitsivät hevoselle SEN hetken, jota kulloinkin halusivat vahvistaa, jonka jälkeen hevoset saivat pysähtyä, myötäyksen ohjista ja namia. Tämä on se tuplavahviste (josta käsittääkseni oli puhetta myös luennoilla) 
Siten arviot ratsastajien koulutustaidoista menevät metsään.

Korostan, että tämä on YKSI lähestymistapa. Hevosia voi palkita ja käytöksiä vahvistaa myös muilla tavoin. Tällä kertaa teimme näin. Hevosia voi myös kouluttaa tuntumalle, liikkeisiin, tasapainoon ym. myös muilla tavoilla. Tämä on yksi tapa.

Näin jälkikäteen on helppo olla viisas ja ajatella, että olisi pitänyt tehdä toisin. Lopputulemana se päätavoite, eli hevoset tarjoavat käytöksiä ja niistä niitä myös palkitaan, toteutui. Se, että treenaamista, eri koulutusvaiheita olisi pitänyt avata lisää, on varmasti totta. Valinta sen suhteen, että antaa yleisön itse muodostaa käsitys näkemästään, ilman siloittelua tai ylenpalttista selittelyä oli virhearvio. Tällä kertaa meni näin, toivotaan että jokainen mahdollinen esiintyjä osaa ottaa tästä opikseen. 

Jättikokoinen kiitos ratsastajille taustajoukkoineen, te olitte mahtavia ja teitte parhaanne. Pahoillani olen siitä ryöpytyksestä, jota olette täysin aiheettomasti saanet osaksenne.





















8 kommenttia:

  1. Sitä haluaisin kysyä että kun kerran kaikki meni nappiin _ulkoisia tekijöitä lukuunottamatta_ niin miksi tämä muutaman päivän mediahiljaisuus, sosiaalisessa mediassa esiin otettu kateus kortti ja nyt tällainen selittely postaus.
    Miksen näe tyytyväistä valmentajaa seisomassa valmennettaviensa vierellä?

    Missä kuvat, missä videot?

    Entä miten kommentoit sitä että koet yleisön väärinymmärtäneen teidät, mutta kävikö samoin taannoin Lahassa? Tai muutama vuosi sitten kun katsoit epäonnistuneen koulusuorituksen hihsissä ja aloitit mediakohun aiheesta.
    Nyt pitäisi ymmärtää, kiittää ja kumartaa,
    Entä silloin kun areenalla on muut ammattilaiset?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, eiköhän tämä bloggaus selittänyt jo riittävästi?
      Voit nähdä tyytyväisen valmentajan jatkavan töitään. Näihin muihin kysymyksiin vastaan mieluusti vaikka kasvotusten, mutta en ryhdy keskusteluun anonyymin kanssa. Sori.
      Yhteystietoni löydät netistä, laita vaikka mailia tai soita, jos et uskalla/kehtaa esiityä tässä kesksutelussa omalla nimelläsi.
      Minna

      Poista
  2. Esityksessä häiritsi muutama asia:
    Sami ei (ainakaan alussa) syönyt palkkioita lainkaan, vaan tiputti ne maahan. Tämä olisi pitänyt huomata, varsinkin kun erikseen mainittiin, että jos hevonen ei syö, se ei voi oppia mitään.
    Miksi opettaa laukkapiruetteja (edes alkeita), jos ei ymmärrä liikkeestä mitään? Laukkapiruetti vaatii huomattavasti muutakin kuin kääntymisen ja laukan, mm. kokoamisen ja taipumisen.
    Lisäksi olisi ollut fiksua kertoa nuo yllämainitut asiat esityksen yhteydessä, niin siinä olisi ollut edes jotain järkeä.
    Ratsastajille kiitos, he saavat turhaan osakseen ryöpytystä, joka ei heille kuulu. Valmentajat ovat vastuussa siitä, etteivät pistä valmennettaviaan liian kovaan paikkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan, silloin hevonen on liian kiihtynyt. Rentouduttuaan se pystyi taas syömään. OIkein hyvä mittari hevosen oitmintakyvystä.
      Tässä tilaisuudessa ei koulutettu enää mitään uutta. Siinä oli kaksi etukäteen harjoiteltua käytöstä, käänny, nosta laukka. <Ja kyllä, kun se sujuu, liikettä voi ja pitää muokata, jolloin kriteeri nousee, asetu, köönnö rintakehää, luhennä laukkaa, käänny, lisää laukkaa jne.

      Poista
  3. Minulle tuli mieleen, että seuraavalla kerralla mukana voisi olla eritasoisia ratsukoita. Eli sellainen, jota vasta opetetaan yksi liike kerrallaan ja sitten sellainen, joka kykenee jatkuvaan liikkeeseen ja on jo "kehittänyt kroppaansa" niin, että kykenee jatkamaan liikkeen jälkeenkin johonkin toiseen liikkeeseen/tehtävään. Näin yleisö näkisi sen, mikä on alkutilanne ja minkä välivaiheiden kautta siitä päädytään lopputilanteeseen, ja mikä on tavoite kys. harjoituksissa. Jos nyt oli mukana pelkkiä raakileita, niin yleisölle ei ehkä auennut, mitä treenillä loppujen lopuksi haetaan. Eli ainakin yksi konkari olisi opetuksellisesti hyvä lisä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos olit tapahtumassa ja luit tuon bloggaukseni, niin tiedät, että tämä oli suunnitelma a ja myös varasuunnitelma b. Viimeisen viikon aikana ei ehditty kouluttaa yhtään konkaria tähän mukaan, vaan päätimme selviytyä näiden upeiden ratsukoiden kanssa, jotka olivat kuitenkin treeneissään melko alkumetreillä.

      Poista
  4. Epäonnistuminen ei ole kivaa, mutta sitä tapahtuu kaikille. Toivoisin, että ymmärtäisitte nyt hieman paremmin myös heitä, joita arvostelette. Lähimpänä esimerkkinä tulee mieleen Kytöläshow, josta tämä puolustuspuheineen tuntuu toisinnolta.

    Tsemppiä jatkoon! Toivottavasti me kaikki opimme omista virheistämme.

    Helena K.

    VastaaPoista