maanantai 3. marraskuuta 2014

Parempi tasapaino, suorempi hevonen - miten?

Kun ratsastus muuttuu paritanssiksi hevosen ja ratsastajan välillä, syntyy erilaisia mielikuvia, odotuksia ja vaateita parin liikumiseen. Jokainen hevosia kouluttava ja/tai ratsastusta/istuntaa opettava varmaankin pyrkii kohti parempaa tasapainoa, liikkuvuutta, notkeutta, rentoutta ja suoruutta, mutta miten? Ja ehkäpä tärkein kysymys on suhteessa mihin?

Jos aloitetaan siitä mitä on tasapaino, ei asiaa voi tarkastella vain yhdestä näkökulmasta, koska ratsukon tasapaino käsittää kaksi elollista oliota, joiden tasapaino vaikuttaa toinen toiseensa, riippuen askellajista, suunasta, jne. Suoruuden kanssa on samoin. Hevonen voi toki olla vino, mutta suhteessa mihin se on vino? Jos se on vino oikealle, voiko se olla suora vasemmalle? No ei voi. Kuinka paljon ratsastajan vinoudet ja jäykkyydet vaikuttavat hevoseen? Paljon, mutta kyllä hevosen vinous ja jäykkyys vaikuttaa myös ratsastajaan. Yhtä totuutta ei varmastikaan ole, mutta hevosen lihaksiston, tasapainon ja psyyken kehittäminen helpottaa varmasti ihmisen työskentelyä hevosen kanssa, sekä oman kehonsa hallintaa.

Käykää siis ihmeessä joogassa, pilateksessa, tanssimassa, lenkillä jne, mutta tehkää se ennenkaikkea itsenne ja oman hyvinvointinne vuoksi. Hevonen saattaa hyötyä ihan toisenlaisista harjoituksista, jotka on suunniteltu sille ihan itselleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti