perjantai 8. elokuuta 2014

Nyökky on tärkein

Ihan jo ratsastuksen alkumetreillä tuore harrastaja saa kasapäin erilaisia termejä opittavakseen. Aseta, pidätä, käännä, taivuta, sisäpohje, ulkopohje, enemmän tai vähemmän. Tärkeintä on kuitenkin nyökky, peräänanto, muoto ja mitä kaikkia nimiä tällä hevoselta vaaditulla pään ja kaulan asennolla onkaan.

Melko harvoin ratsastaja tulee kuitenkaan miettineeksi, mihin kaikkeen hevosen pään ja kaulan asento vaikuttaa, saati sitä, että niiden liikkeen rajoittaminen vaikuttaa hevosen tasapainoon ja askellajien laatuun, tahtiin, rentouteen jne.

Valmennustunnilla  kohtaan toisinaan tilanteen, jossa hevosella on selkeitä liikkumisen vaikeuksia ja näitä on lähdetty korjaamaan milloin milläkin keinolla, mutta viimeinen keino on yleensä hevosen pään ja kaulan vapauttaminen asennosta. Asento voi olla hevoselle opetettu tai asento, jossa sitä pidetään joko kuolaimen tai apuohjien avulla, mutta yhtä kaikki, se estää hevosta vaikuttamaan omaan kehoonsa liikuttamalla päätä ja kaulaa.

Tuntumalla

Olen aiemmin kirjoittanut tuntumasta ja siitä, mihin kaikkeen tuntuma vaikuttaa. Tuntuma on kokonaisvaltainen tila, jossa ratsasaja istuu hevosen selässä ja pitää ohjia kädessä. Tämän voi tehdä joko aktiivisesti hevoseen vaikuttaen tai niin, että hevonen on siedätetty/totutettu siihen. Oleellista on kuitenkin se, että hevonen saa päättää tuntuman. Kun hevonen hyväksyy tuntuman, se pyrkii ilman kummempaa opettamista kohti sitä. Aina. Tuntumalle palaaminen on avun käyttämisen jälkeen palkkio.

Hevonen voi olla tuntumalla olematta nyökyssä tai ollessaan nyökyssä. Onko peräänanto siis nyökky vai tuntuman hyväksyminen? 
1 kommentti:

  1. Mielenkiintoinen aihe, luulenpa että tässä on kyse myös kuullun ymmärtämisestä. Vaikkapa yleinen lausahdus "tuntumaa vasten eteen" voi herättää monenlaisia mielikuvia, neuvojasta ja vastaanottajasta riippuen. Itse luulen että sanavalinta itsessään on kehno.
    "Peräänanto" on yhtä tärkeä ja tavoiteltava asia kuin elämän etsiminen avaruudesta. Gramaani lienee se yleisin kuuraketti matkalla autuuteen, voi kun voitaisiin hyväksyä että pää voi ja saa olla muuallakin kuin pakkomuodossa, TOSI pyöreänä!

    VastaaPoista