sunnuntai 20. tammikuuta 2013

New age, kukkis ja kaksnelkki

Hevosten hyvinvointikeskustelu puhuttaa - edelleen. Vanhan kahtiajaon, kukkahattutädit vs kaksnelkit lisäksi on tullut kolmas mystinen joukkio mukaan, heitä voitaisiin kutsua naksuttelijoiksi, mutta koska he eivät pelkästään käytä naksutinkoulutusta hyväkseen hevosen koulutuksessa, vaan kokonaisvaltaisesti pyrkivät oivaltamaan hevosen oppimisen lainalaisuuksia ja käyttävät uusinta tietoa tästä hyväkseen, he ovat kuin uusi new age-sukupolvi.

Sen sijaan, että kukkikset ja kaksnelkit ottaisivat tämän käsillä olevan tiedon riemuissaan vastaan, syntyykin outo kuilu, jossa kaikki hevosten kanssa tekeminen yht'äkkiä on syyllistettävää ja tuomittavaa, vaikkei kukaan sitä ääneen sanokaan.

Kun oivalsin luonnollisen hevostaidon myötä, mitä kaikkea voinkaan sen kautta saavuttaa hevoseni kanssa, tiesin että tämä on vasta alkua. Mikään metodi tai lähestymistapa ei varmasti ole määränpää, vaan reitti löytää ja ymmärtää yhä laajemalti kokonaisuutta.

Olin viikonloppuna pitämässä kurssia ja  kuulin itseni sanovan jälleen ääneen, "käytän tätä systeemiä johdomukaisesti siihen asti, kunnes löydän paremman".  Se, että jonkin työkalun tai metodin heittää ns. romukoppaan ei tarkoita sitä, että se olisi yksistään huono tai kelvoton. Se ei ehkä palvele tarkoitustaan enää samalla tavoin kuin aiemmin. Se, että avoimin mielin, syyllistymättä tai ketään tuomitsematta astuu uusiin kenkiin ja rohkeasti lähtee tallaamaan - ehkä vastavirtaan - on mahdollisuus jokaiselle meistä.

Edelleen jaksan ihmetellä ratsastuskulttuurissamme vallitsevaa "pärjäämistä". Niin pitkään kun hommat sujuvat jotenkin, ei ole syytä etsiä tai ottaa vastaan uusia oppia. Tämä on oikeastaan aika ikävää, koska soisin ihan jokaiselle hevoselle ja etenkin ihmiselle, että harrastuksesta ja työstä voisi saada kaiken ilon ja kyllä, hyödynkin irti.

Jokainen neuvo sisältää itsessään jo kritiikin ja yhä useampi ihminen tänä päivänä peräänkuuluttaakin ratkaisuja ongelmien toteamisen sijaan. Toisinaan ne ratkaisu saattaa olla ihan siinä käsillä, mutta sitä näe, koska oikeastaan sille ei ole edes tarvetta tai uudelle tielle astuminen pelottaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti