tiistai 17. huhtikuuta 2012

Saako hevosta lyödä?

"Löin sitä kun se yritti juosta ylitseni" tai "löin sitä, kun se ei totellut"entäpä "löin sitä kun se pukitti". Ihmiselle on kädellisenä helpointa käyttää käsiään ja ymmärtämättömyyttään hän myös turhautuu ja suuttuu. Näistä ihmisen ominaisuuksista hevosella ei ole mitään hajua. Tosin, jouduttuaan sellaisen ihmisen omistukseen tai käyttöön, joka purkaa turhautumistaan hevoseen, se melko pian oppii, että jos ihminen on tyytyväinen, se ehkä taputtaa, LUJAA. Jos se on tyytymätön tai muuten vaan huonolla tuulella, se lyö.

Mitä muita vaihtoehtoja lyömiselle on? Ehkä ensin on tarpeen miettiä mistä ihmisen tarve purkaa turhautuminen, suuttumus tai pelko kääntyy väkivallaksi? Ja millä tavoin voisi hahmottaa, että väkivalta synnyttää pelon lisäksi lisää väkivaltaa? Vanha sanonta kuuluu, missä taito loppuu, alkaa väkivalta pätee ihan kaikkeen maan ja taivaan välillä.

Samalla kun uutisvirta syöttää viimeisiä kuulumisiä terrorismin uhreista tai perheväkivallasta, ei voi olla ajattelematta, että missä vaiheessa ihmiseltä on jäänyt jokin palikka siihen malliin, että mitään muuta vaihtoehtoa ei ole? Sen sijaan että kauhistelemme maailman ja kotimaamme tapahtumia (ikävä kyllä), voisi itse kukin seuraavalla kerralla turhautuessaan tai suuttuessaan miettiä hetken ennen kuin käsi puristuu nyrkkiin, ohjaan tai vaikkapa raippaan.  Johtuuko väkivaltaan turvautuminen siitä, että ei löydy rohkeutta myötään olevansa väärässä tai ettei vielä tiedä tai osaa kaikkea. Tai että yksinkertaisesti joskus voi vain olla niin voimaton, ettei enää tiedä mitä muuta voisi tehdä?

Viikon teesinä olkoon: Seuraavan kerran kun pinna kiristyy ja tekee mieli livauttaa, otan sen hetken oppina omaan itseeni - minulla on vielä paljon opittavaa itsestäni ja muista. Kiitos siitä!

1 kommentti:

  1. "Löin sitä kun se yritti juosta ylitseni" tai "löin sitä, kun se ei totellut"entäpä "löin sitä kun se pukitti"... nämä syyt lyömiseen voi myös kiteyttää: "löin sitä koska se on hevonen, ajattelee kuten hevonen ja toimii kuten hevonen. Mitään muutahan hevoset eivät osaa kun olla hevosia. Tässä lyömisen älyttömyys on koko yksinkertaisuudessaan: "Rankaisen lyömällä hevosta siitä että se on hevonen".

    Ihminen voi lyödä hevosta vain siksi että hevonen antaa lyödä itseään. Ihminen voi myöskin lyödä hevosta vain niin kauan kun hevonen antaa lyödä itseään. Silloin kun hevonen päättää että "nyt riitti" ihminen häviää sen taistelun. Eikä koskaan kannata aloittaa taisteluita joita ei voi voittaa ja silloin jos vastapuoli painaa 500 kiloa enemmän kun itse sitä taistelua ei voi voittaa. Kannattaa aina pitää mielessä se että ihminen voi lyödä hevosta, ei siksi että pystyisi voittamaan vaan siksi että hevonen antaa lyödä itseään ja sinä päivänä kun hevonen ei enää anna lyödä ihminen on se joka häviää.

    VastaaPoista