tiistai 24. tammikuuta 2012

Suvaitsevaisuudesta

Samaan aikaan kun keskustelu käy kiihkeänä hevosten hyvinvoinnin suhteen, somessa painitaan poliittisia kuvioita. Kuka sitten onkaan oikeassa ja kuka väärässä...huoh....

Pohdin jo pari päivää sitten, että otanko breikkiä facesta, jottei minun tarvitse lukea kavereiden, tuttujen ja ystävien välisiä kiivaita vääntöjä, joista loppuviimeksi puuttuu se oleellinen: vastapuolen kunnioitus. Kun johonkin aiheeseen suhtaudutaan riittävän fanaattisesti, helposti katoavat sekä suhteellisuudentaju että aikuismainen asiassa pysymisen taito. Tämän myötä on vaarassa, että ihmisten välisen vuorovaikutuksen pajasta on tulossa hyvää vauhtia varsinainen poliittinen ja mielipiteiden tiimellyskenttä..

Johtuuko se sitten kunkin omasta epävarmuudesta tai pelosta tuntematonta kohtaan, äärimmäisyyksiin menevät keskustelut harvoin tuottavat kaikille mielekästä konsensusta. Oleellista tuloksekkaassa keskustelussa ja näkemysten vaihdossa on se, että kuunnellaan mitä toinen sanoo, yritetään ymmärtää hänen näkemyksensä jonka jälkeen argumentoidaan sitä ASIAA.

Kun kirjoitin ajatuksiani ja tunteitani liittyen hevosten hyvinvointiin, jaoin omaan kokemukseeni perustuvaa käsitystäni. Sen tarkoituksena ei ole, eikä ollut syyllistää ketään. Jokainen kommentti ja mielipide on äärimmäisen arvokas, jotta me hevoshmiset YHDESSÄ voimme tehdä hevostemme elämästä niin hyvää kuin se itse kullekin on omine resursseineen mahdollista.

Suvaitsevaisuus astuu kuvaan siinä vaiheessa, kun olemme asioista eri mieltä. Samalla tavoin kuin itse ymmärrän hyvin ihmisten tekemät valinnat kompromisseineen ja vaikken itse arvota asioita samaan järjestykseen, en lopulta voi muuta kuin hyväksyä muiden ihmisten valinnat.

Tulevan viikon ohjelmaan haluan työn teon ohessa sisällyttää äänioikeuteni käyttämisen uudelleen ja kannanoton eläinsuojelulain muutoksen hyväksi. Tämän jälkeen kaikki on meidän yhteisissä käsissä ja toivottavasti siitä seuraa muutos parempaan joka tapauksessa, tavalla tai toisella.

Kun luemme, katsomme tai kuulemme jonkun toimivan hevosten kanssa toisin kuin itse olemme valinneet, voisi olla hyvä pitää mielessä, että jokainen meistä on yksilö -ominen lähtökohtineen.
Kunnioittakaamme sitä toista ihmistä ja hevosta...

12 kommenttia:

  1. Itse valtavirrasta poikkeavana (lännenratsastus, narunpyöritys) harrastajana en ole koskaan tavannut suvaitsemattomuutta perinteisemmin hevosia harrastavien parissa. Viime vuodet "kiertävän satulapummin" elämää viettäneenä olen tavannut ravi- ja ratsupuolen taustan omaavia ihmisiä. Sekä kilpa- että puskaratsastajia. Ammattilaisia ja aloittelijoita. Olen käynyt ratsastuskouluissa, yksityis- ja vaellustalleilla, paikoissa joissa hevoset ovat pihatoissa ja paikoissa joissa ne asuvat talleissa. Missään en ole törmännyt suvaitsemattomuuteen omaa tekemistäni, erillaista hevosten pitoa tai erilaisia tapoja harrastaa kohtaan.

    Pääsääntöisesti näissä paikoissa on ollut hyvin hoidettuja hevosia jotka elävät hyvissä, vaikkakin toisistaan poikkeavissa olosuhteissa ja ihmiset ovat aidosti kiinnostuneita hevosten hyvinvoinnista.

    Kaikkein suvaitsemattomimpia taitavat olla näillä uusilla, pehmeillä, valtavirrasta poikkeavilla tavoilla harrastavat ihmiset. Ainakin minun kokemukseni mukaan. Kyse on kai jonkinlaisesta hurahtamisesta. Kun hurahdetaan johonkin oli se sitten pihatot, kengättömyys, kuolaimettomuus, joku NH-tyylisuunta jne. aletaan demonisoida kaikkea omasta "uskonnosta" poikkeavaa.

    Maailma ei ole mustavalkoinen paikka. On erilaisia tapoja harrastaa ja pitää hevosia. Silti nämä erilaiset tavat voivat olla hyviä ja perusteltuja tapoja.

    VastaaPoista
  2. Olet ollut onnekas Harri kun et ole joutunut suvaitsemattomuutta kokemaan. Itse olen sitä nähnyt paljon, enkä pelkästään "pehmeitä arvoja" suosivilta ihmisiltä, vaan sekä että. Esim. kengättömyys ja kuolaimettomuus ovat sellaisia aiheita että ne saattavat valitettavasti tuoda esiin ihmisissä jos jonkinlaisia reaktioita, jopa hyvinkin aggressiivisia.

    VastaaPoista
  3. Olen K:n kanssa samaa mieltä. liki 35 vuotta hevosia harrastaneena on vaikea kuvitella sellaista tilannetta, ettei kukaan koskaan joutuisi arvostelun ja aiheettoman kritiikin, jopa suoranaisen kiusaamisen kohteeksi.

    VastaaPoista
  4. Kengättömyyden ja kuolaimettomuuden kannattajilla on minun kokemukseni mukaan usein paljon aggressiivisempi suhtautuminen niitä kohtaan jotka käyttävät hevosella kenkiä ja kuolaimia kun perinteisellä tavalla hevosiaan pitävillä valtavirrasta poikkeavilla tavoilla hevosiaan pitäviä kohtaan. Jos esittää asian johon uskoo tavalla: "kuolaimet ovat kidutusta ja kengät eläinrääkkäystä" on aika odotettavaa että vastareaktio on samanlainen. Sitä saa mitä tilaa.

    Jos itse suhtautuu suvaitsevasti siihen mitä muut tekevät myös he suhtautuvat helpommin suvaitsevasti siihen mitä itse tekee.

    Arvostelu ja kritiikki kuuluu kuvaan silloin kun tehdään töitä muiden ihmisten hevosten kanssa, kirjoitetaan lehtiin juttuja hevosista jne. Näin pitää ollakkin. Itse yleensä kehoitan ihmisiä suhtautumaan kriittisesti siihen mitä minä ja muut tekevät heidän hevostensa kanssa. Hehän itse kuitenkin viimekädessä vastaavat hevosesta ja sen hyvinvoinnista. Kaikki tekevät virheitä. Jos joku hevosen omistaja näkee virheen minun tekemisessäni se on hyvä asia. Silloin hän ehkä ei tee sitä samaa virhettä itse myöhemmin. Koska kritiikki on aiheellista ja koska aiheetonta? Se on aina vähän veteen piirretty viiva. Suurempi ongelma on varmaan se että sitä aiheetonta tai aiheellista kritiikkiä ei aina esitetä asiallisesti.

    VastaaPoista
  5. Suvaitsemattomuuteen usein liittyy provosoivaa puhetta ja halua mollata toiselle tärkeitä arvoja.

    "Kaikkein suvaitsemattomimpia taitavat olla näillä uusilla, pehmeillä, valtavirrasta poikkeavilla tavoilla harrastavat ihmiset. Ainakin minun kokemukseni mukaan. Kyse on kai jonkinlaisesta hurahtamisesta. Kun hurahdetaan johonkin oli se sitten pihatot, kengättömyys, kuolaimettomuus, joku NH-tyylisuunta jne. aletaan demonisoida kaikkea omasta "uskonnosta" poikkeavaa."

    Vastaliikkeitä tarvitaan, niiden tehtävä on kyseenalaistaa valtavirtaa ja etsiä vaihtoehtoja toimimattomille tai hyvinvointia vaarantaville asioille.

    VastaaPoista
  6. Ovatko tallit, kengät ja kuolaimet hevosen hyvinvointia vaarantavia asioita? Kengitys ei ole itseisarvo, kuten Minna ylempänä kirjoitti. Mutta myöskään kengättömyys ei saisi olla sitä. Eikä kuolaimettomuus tai pihatot.

    Toisille tärkeitä arvoja... kuten ylempänä kirjoitin minä olen "narunpyörittäjä". Itse käytän mielummin bosal hackamorea kun kuolaimia (jos hevonen toimii sillä). Pihatot ovat ihan ok vaihtoehto. Minä olen ratsastanut kengättömiä hevosia ja hevosia joilla on kengät. Mikään näistä asioista ei ole minulle itseisarvo suuntaan tai toiseen.

    Minä en ole törmännyt siihen että "valtavirta" tuomitsisi esim. bosal hackamoren käytön. Lännenratsastuksessa sitä voi käyttää jopa kisoissa. Minä en ole myöskään törmännyt siihen että "valtavirta" tuomitsisi kun Stacy Westfall ratsastaa ilman varusteita pelkkää kaulanarua käyttäen. Se oli jopa MM-kisojen avauspäivän yksi ohjelmanumero.

    Kaikkein ahdasmielisimpiä ovat yleensä johonkin asiaan "hurahtaneet" ihmiset, asiasta riippumatta. Silloin häntä alkaa heiluttamaan koiraa ja se ei ole hevosten etu.

    VastaaPoista
  7. Ketä ne sitten ovat ne hurahtaneet? Ovatko ne niitä jotka tuovat esille vaihtoehtoja?

    Ei minulla ainakaan ole mitään syytä tuomita kengällisyyttä tai kengättömyyttä, vaikka tiedostan että hokit voivat olla turvallisuusriski. Ja ratsastan kuolaimilla (olen toki kokeillut kuolaimettomia) ja pidän heppaa pihatossa jos se on mahdollista. Ei nämä nyt niin mustavalkoisia asioita ole.

    Kyseenalaistaminen ei ole tuomitsemista, eikä myöskään epäkohtien esille tuominen. Ihmisen oma syyllisyydentunne ja häpeä omasta mahdollisesta pienuudestaan tuottaa tätä vastakkainasettelua.

    VastaaPoista
  8. Keitä ne "hurahtaneet" tai suvaitsemattomat ovat? Englannissa on täysmittainen sota Monty Robertsin ja Pat Parellin kannattajien välillä. Suomessa oli varsin voimakas vastakkainasettelu pari vuotta sitten "eurooppalaisen" ja "USA:sta tulleen" maastakäsittelytyylien välillä. Nyt samaa vastakkainasettelua yritetään rakentaa positiivista ja negatiivista vahvistetta käyttävien välille. Kun Suomeen perustettiin uusi hevostaito yhdistys eniten arvostelua ja kritiikkiä se sai LH-ihmisiltä. Jokainen uusi LH-yrittäjä Suomessa joutuu melkoisen ryöpytyksen kohteeksi ja arvostelijat ovat LH-ihmisiä... Niin, keitäköhän ne "hurahtaneet" ja suvaitsemattomat ovat.

    VastaaPoista
  9. "Tunne Hevonen on blogi itsensä kehittämisestä, hevosihmisenä olemisesta ja hevostenkouluttamisesta. Kaikesta maan ja taivaan väliltä. Toisinaan rajoja rikkoenkin...tavoitteena kehittyä ja kasvaa nimenomaan hyvänä hevosihmisenä."

    On varmasti kauhistuttavaa ja rankkaa joutua sotatilaan liittyen itselleen tärkeään asiaan.
    Käsittääkseni tässä ei ole sitouduttu mihinkään "kannattamisiin" ja Minnan kirjoitus mihin nyt otat kantaa, oli kannanotto siihen ilmiöön mitä juuri edellä kuvasit. Minua kiinnostavat nämä hevosenkoulutusasiat ja haluaisin kovasti oppia uutta, ilman sekaantumista johonkin sotatoimiin. En tiedä olenko nyt hurahtanut johonkin mistä en edes tiedä mitään...hevosenkoulutuskirjoja on hyllyssä kymmenkunta ja on siellä yksi Montynkin jonka alelaarista löysin ;-)

    VastaaPoista
  10. Syitä siihen miksi lh-ihmiset ovat kärkkäitä arvostelemaan toinen toisiaan on varmaan useita. Pari asiaa kannattaa kuitenkin pitää mielessä. Kenenkään lh-ihmisen ei tarvitse kysyä lupaa tekemiseensä keneltäkään toiselta lh-ihmiseltä. Kenenkään lh-ihmisen ei myöskään tarvitse selitellä tekemisiään kenellekkään toiselle lh-ihmiselle. Kenellekkään lh-ihmiselle ei ole annettu sellaista tuomarin valtakirjaa joka antaisi hänelle valtuudet päättää mikä on oikea ja mikä väärä tapa.

    Niille keillä on vaikeuksia hyväksyä näitä tosiasioita voi vastata countrylaulun sanoin:

    "...So you just mind your own damn business
    Stay the hell outta mine.
    If you got a problem with that
    You can kiss my country ass." ;-)

    VastaaPoista
  11. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  12. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista