torstai 19. tammikuuta 2012

Entä se ihmisen hyvinvointi?

Valitettavan usein eläinten hyvinvoinnista keskusteltaessa unohtuu ihmisen tarpeet. Lähtökohtaisesti varmasti jokainen, joka hankkii minkä tahansa eläimen, saati hakeutuu työskentelemään eläinten parissa, haluaa niille hyvää. Oli eläintenpito ammatti tai harrastus, on eläinten tarpeet kuitenkin aina samanlaiset.

Viimeiset pari blogikirjoitustani on kirvoittanut runsasta keskusteluia, joka sinällään olikin tarkoitus, mutta ongelmaksi näkisin kuitenkin sen, ettei selkeää määritelmää eläinten tarpeista kuitenkaan ole olemassa.
Riippuu täysin ihmisen omista lähtökohdista, kokemusta ja tiedosta sekä muista resursseista miten hän eläimen tarpeita priorisoi.

Jokainen varmasti ymmärtää että eläin, ja jos nyt puhutaan hevosesta, tarvitsee säännöllisesti ruokaa ja vettä. Sen lisäksi se tarvitsee suojaa, joko tallissa tai pihatossa. Näiden hyvin perustavaa laatua olevien tarpeiden lisäksi sen tulisi saada toteuttaa lajityypillistä käyttäytyistarvettaan sekä liikunnan, sosiaalisen kanssakäymisen että riittävien ärsykkeiden puitteissa.

Meillä ihmisillä on usein suuri tarve saada tyydytettyä näitä tarpeita, joskus myös oman hyvinvoinnin kustannuksella. Ylirasittunut tallinpitäjä saattaa olla ärtynyt, huomio- ja arvostelukyky saattaa pettää. Sen lisäksi että hevoset ovat ehkä näkyvästi tällaisessa tilanteessa kärsijän roolissa, kulisseissa tapahtuu varmasti paljon muutakin...

Ei ole ollenkaan harvinaista että hevosammattilaiset ovat lapsettomia, ehkä jopa sinkkuja. Työn vaativuus ja rasittavuus rajottaa muiden, hevosiin liittymättömien ihmissuhteiden määrää. Kun tähän vielä lisätään työn fyysinen raskaus ja huono kannattavuus, on melko selvää, että valitettavan moni hevosammattilainen työskentelee voimiensa äärirajoilla.

Samalla tavoin voi esimerkiksi hevosen sairastuminen masentaa ihmistä. Ikäviä puolia olen havainnut myös liittyen siihen, että kun ihminen panostaa kaiken energiansa hevosen tarpeiden tyydyttämiseen, ne saattavat nousta niin kohtuuttomiksi, että loppujen lopulta harrastuksen alkuperäinen pointti voi hukkua.  Ja samalla se energia on pois jostakin muualta.

Hevosiin liittyvät suuret tunteet kasvattavat ihmistä, muta samalla on olemassa riski, että kasvanut empatiakyky ja ymmärrys muodostuvat taakaksi. Kun ihminen laittaa itsensä täysillä likoon, löytyy avuntarvitsijoita. Samalla se oma minä voi olla vaarassa jäädä hukkaan, yksin ilman apua.

Hevosten parissa työskentely kasvattaa ihmisen vastuunkantajaksi, joka on monessa suhteessa hyvä asia. Kääntöpuoli asialle on kuitenkin omien rajojen tunnistaminen ja niiden asettaminen. Niin pitkään ja paljon kun oletkin itsestäsi valmis antamaan muille, ottajia löytyy aina.

Pitkään jatkunut stressi ja väsymys vaikuttaa jossain kohti myös parisuhteeseen. Itselleen voimiensa rajallisuus saattaa olla niin vaikea myöntää, että sen seurauksena ongelmat parisuhteessa eivät ole lainkaan harvinaisia.

Olen itse toiminut hevosalan yrittänänä yli 15 vuotta. Ammatillisuus yhdistettynä suureen rakkauteen ja intohimoon hevosia kohtaan kannatteli monen vaikeankin hetken yli, kunnes puolisoni vammauduttua vajaa 5 vuotta sitten, tuli jaksamisen raja vastaan.

Tänä päivänä omien hevosten määrä on vähentynyt seitsemästä neljään. Asiakkaiden hevosia on vaihtelevasti 3-4 kerrallaan.  Näin jälkikäteen ihmetyttää se vaikeus myöntää ettei jaksa tai pysty kaikkeen. Ei, vaikka halua olisi kuinka. Jaksamista ja vuorokauteen lisää tunteja ei saa edes rahalla.

Vaikka olenkin valinnut hevosilleni pihattoasumisen, se ei perustu suinkaan siihen, että se olisi halpa tai helppo ratkaisu. Itseasiassa monessa suhteessa sen huomattavasti työläämpää kuin hevosten pitäminen tallissa. Suurin syy tähän on ollut se, että syyllisyyden ja huonon omantunnon kantaminen hevosten tarpeiden tyydyttämisestä oli itselleni helpointa ratkaista tällä tavoin.

Mielestäni on erittäin tärkeää muistaa, että niin rakkaita kun hevoset meille ovat, ne ovat kuitenkin vain hevosia. Mikään tässä maailmassa ei ole tärkeämpää kuin toimiva, rakastava parisuhde, lapset ja hyvät ystävät. Ei edes hevoset. Kun itse voi hyvin ja jaksaa, hevonen voi hyvin.
Rennon, aktiivisen, innostuneen ihmisen kanssa hevonen haluaa työskennellä ja viettää aikaa.

Tämän viikon teesi voisi olla vaikkapa: syyllistämisen sijaan halatkaa ja välittäkää. Itsestänne ja myös läheisistänne kuten hevosistanne.

3 kommenttia:

  1. Tähän asiaan pätee sama mistä kirjoitin edellisessä kirjoituksessa. Uudenlainen ajattelutapa hevosen omistamisesta ratkaisisi monta ongelmaa.

    Jos ihminen omistaa hevosen yksin hän saa päättää kaikista asioista yksin mutta silloin myös maksaa yksin kaikki laskut ja tekee yksin kaikki työt. Jos useampi ihminen omistaa yhdessä hevosen silloin töiden määrä vähenee samassa suhteessa ja laskuja maksamassa on enemmän ihmisiä. Hevosen voi myös vuokrata sellaisella sopimuksella että kun maksat puolet kuluista ja teet puolet töistä sinulla on puolet ajasta "oma hevonen".

    Silloin jos joku tekee puolet töistä ja maksaa puolet laskuista silloin tälle ihmiselle menettää myös puolet päätösvallasta. Hevosihmisten "minä tiedän ja minä päätän"-asenne on suurin este tällaiselle järkevämmälle hevosen omistamiselle. Puolta ilosta ei kuitenkaan menetä. Hevosia ei yleensä liikuteta liikaa vaan pikemminkin niitä liikutetaan liian vähän. Kyllä yksi hevonen voi antaa ratsastuksesta tulevia positiivisia elämyksiä ja herkkiä hetkiä useammalle kun yhdelle ihmiselle.

    Hevonen ei välitä siitä kenen tai keiden nimet papereissa lukee. Miksi ihmiselle on niin tärkeää että hevonen on ikioma ja että saa yksin päättää kaikista asioista?

    VastaaPoista
  2. Tallipalveluita ostavana osapuolena lisäisin vielä et ei ole kiva käyttää niitä palveluita jos palveluntuottaja on henkihieverissä. Etenkin kun vien omia asiakkaitani sinne tallille ja mulle on tärkeää että homma toimii eikä siihen sisälly liian isoja riskejä. Tän olen ihan kantapään kautta oppinut. Nykyisessä paikassa on siistiä, hevoset rauhallisia ja ihmiset ystävällisiä. Siksikin on tärkeää huolehtia omasta hyvinvoinnistaan.

    VastaaPoista
  3. Kirjoitin itse viime blogissani juuri samasta asiasta kuin Harri kommentissaan. Miksi pitäisi aina jaksaa, pärjätä yksin? Itse olen ottanut hevoselleni kaksi vuokraajaa; toinen on nuori ja lupaava esteratsastaja, toinen satunnaisemmin käyvä, kokenut maastoratsastaja. Itse treenaan koulua. Aikaa riittää hyvin kaikille, hevonen ei joudu seisomaan eikä kukaan polttamaan itseään loppuun. Päätösvalta tosin on edelleen vain itselläni, koska se nimi paperissa, mutta henkisesti on paljon mukavampaa, kun ei tarvitse tuntea huonoa omaatuntoa niistä päivistä, jotka ottaa vain itselleen. Hevonenkin nauttii, kun saa monipuolista liikuntaa joka päivä.

    Silti edelleen törmää ihan ihmeellisiin kommentteihin, kuten "miksi hankit hevosen, jos et jaksa ratsastaa sillä joka päivä" tai "miten voit antaa muiden ratsastaa hevosellasi".

    VastaaPoista