tiistai 18. huhtikuuta 2017

Arvot edellä

"Eräs SRL:n tärkeimmistä tehtävistä on turvata hevosen hyvinvointi kaikessa urheilu- ja harrastetoiminnassa." lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_Ratsastajainliitto

Kuinka hevosen hyvinvointi voidaan turvata? Tarvitaanko lisää omavalvontaa, jolloin kaikki hevosalan ammattilaiset sitoutuvat yhdessä sovittuihin eettisiin sääntöihin? Vai löytyykö ratkaisu eläinsuojelain ja -asetusten noudattamisesta?

Suomen Ratsastajainliitto ry käynnisti Hevosen hyvinvointikiertueen vuonna 2015. Kiertueen aikana järjestetyillä luennoilla on käsitelty mm. hevosen lajityypillistä käyttäytymistä, hevosen oppimista, sekä hevosen kouluttamista pelottomaksi. Rohkenen epäillä, että juuri se osa hevosharrastajia ja -ammattilaisia, jotka tiedosta hyötyisivät eniten, eivät koskaan luennoille eksyneet.

Kun peilaan tätä päivää oman hevosurani alkumetreille on suorastaan kadehdittavaa, kuinka paljon tietoa ja taitoa on tarjolla. Kuinka vanhoja uskomuksia ja oletuksia kumotaan yhtenään, kun tietoa on yhä enenevässä määrin saatavilla.
Kun vielä 90-luvulla  Amerikasta rantautunut natural horsemanship oli parasta, mitä tarjolla oli, tänä  päivänä jopa Suomessa löytyy akateemisia hevosten hyvinvoinnin asiantuntijoita. Kotimainen hevostutkimus tekee uraauurtavaa työtä ja kenenkään ei ole mahdollista välttyä uusimmalta tiedolta.

Missä sitten menee metsään? Miksi yhä edelleen ihmiset turvautuvat pikaratkaisuihin?
Yhtä hanakasti kuin vaihdetaan tallipaikkaa, valmentajaa, kengittäjää, eläinlääkäriä, kaiken takana on yleensä ihmisen etu. Hevonen ja sen etu ei paina vaakakupissa lopulta paljoakaan. Se ajatus, että vain hyvinvoiva hevonen voi suorittaa on vanha myytti. Iänkaiken hevosia on pakotettu tekemään milloin mitäkin ja sehän toimii.

Hevosalan arvomaailma kaipaa kunnon ravistelua, jotta Srl:n arvot aidosti toteutuisivat. Hevonen edellä. Kehotankin jokaista katsomaan peiliin ja pohtimaan omia arvojaan. Millainen hevosihminen peilistä katsoo takaisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti