tiistai 27. syyskuuta 2016

10 kysymystä tuntumasta

Olen kasannut tähän 10 yleisintä kysymystä koskien tuntumaa.  Olkaa hyvät.

1. Enkö voi ratsastaa ilman tuntumaa?

Käytännössä et voi, koska tuntuma on aina olemassa, viimeistään silloin kun kosket ohjiin esim. pysäyttääksesi hevosen. Löysällä ohjalla ratsastaminen on eri asia kuin ilman tuntumaa ratsastaminen. Toisinaan hevonen on ehdollistunut ohjien kautta kulkevan informaation lisäksi ratsastajan kehon ja tasapainon muutoksiin niin hyvin, että pienikin muutos ohjastuntumassa voi saada aikaa suuren reaktion hevosen käytöksessä.

2. Miten hevonen opetetaan myötäämään tuntumalle?

Myötääminen tuntumalle on kuin kaksiteräinen miekka. Mikäli hevosen halutaan oppivan välttämään tuntumaa, ohjista kannattaa myödätä aina, kun hevonen myötää. Sen sijaan, jos haluat ratsastaa ohjastuntumalla, ohjista myötääminen opettaa hevosen välttämään ohjastuntumaa, joka taas tarkoittaa sitä, että ohjasotteiden opettaminen on käytännössä mahdotonta, tai ainakin vaikeaa.

3. Eikö hevonen tarvitse koko ajan ohjan tukea? Entä ulko-ohjantuki?

Ei, hevonen ei tarvitse ohjan tukea, mutta tuntumaa kylläkin. Tuntuma kertoo hevoselle missä asennossa sen halutaan kannatella itseään, päätään, kaulaansa, rintakehäänsä jne.
Paljon puhuttu ulko-ohjantuki lienee seurausta siitä, että mikäli ratsastaja vetää sisäohjasta ja heitää ulko-ohjan löysäksi, hevosen kaula ylitaipuu ja sen paino lähtee vastakkaiseen suuntaan. Mahdollisesti ulko-ohjantuella on haluttu välttää tämä tapahtuma. Ulko-ohjalla ei kuitenkaan pidä olla yhtään enempää tuntumaa kuin sisäohjalla.

4. Mitä tarkoittaa neutraali tuntuma?

Neutraali tarkoittaa sitä, että ärsykettä ei ole. Kun hevonen ja ratsastaja ovat oppineet löytämään yhteisen neutraalin tuntuman, se tarkoittaa sitä, että ohjastuntuma ei ole ärsyke, eli se ei saa hevosen liikkumisessa, asennossa tai tunnetilassa mitään muutosta aikaan. Kun ratsastaja muuttaa neutraalia tuntumaa ärsykkeeksi, hevonen pyrkii kohti neutraalia tuntumaa, jolloin se tavoittelee sitä, että ohjastuntuman pysyy samanlaisena koko ajan, askellajista tai liikkeestä riippumatta.

5. Miksi tuntumaa kannattaa harjoitella, jos hevonen osaa myödätä ohjalle?

Tuntuman harjoittelua tulisi tehdä jokainen ratsastuskerta, koska tuntuma muuttuu hevosen tasapainon ja ratsastajan ratsastus- ja tasapainon kehittymisen myötä. Tuntuma saattaa muuttua jopa yhden ratsastuskerran aikana. Hevosen kootessa itseään se muuttuu yhtälailla kuin esim. hevosen väsyessä. On ratsastajan vastuulla tarkkailla ja säätää tuntumaa hevosen mukaan.

6. Miten tuntumaa voi mitata?

Helpoin, muttei ehkei luotettavin mittari on hevonen. Hevonen kertoo eleillään ja etenkin liikkumisellaan siitä, millainen tuntuma kullakin hetkellä on. Hevosen suun avaaminen tai muut konfliktikäytökset ja niiden esiintyminen eivät ole kovinkaan luotettavia merkkejä tuntuman arvoimiseen siitä syystä, että hevonen oppii myös tottumaan ohjista vetämiseen tai kuolaimen aiheuttamaan paineeseen. Toisaalta kaiken konfliktikäytöksen takana ei aina ole ohjista vetävä ratsastaja, vaan vaikea liike, epämiellyttävä asento, epäsopivat varusteet, jonkin muu kipu jne, voivat aiheuttaa mm. kipuilmeitä.

Tuntumaa voi mitata myös tuntumamittarilla. Tuntumanmittaamisen kokemuksista voit lukea lisää täältä:

 http://aadanhevoselamaa.blogspot.fi/2015/07/582-tuntuma-paremmaksi.html

 http://kootussaravissa.blogspot.fi/2015/07/tuntumamittaus.html

 7. Miten tuntuman harjoittelu parantaa ratsastustani?

Ohjien käyttäminen ja niiden käsissä pitäminen ovat ratsastajan kenties tärkeimpiä taitoja. Mikäli tuntuma on epäsymmetrinen tai se hetkittäin on liian voimakas, se tuottaa hevoselle kivunlisäksi tasapaino-ongelmia. Yleisimpiä tuntumaongelmia ovat mm. pukittaminen, epäsymmetrinen liikkuminen (hevonen kaatuu lapa edellä sisään, ei väistä toiseen suuntaan jne).
Tämän lisäksi tuntumaharjoittelun avulla oma istuntasi paranee, koska tuntuman säilyttäminen edellyttää kehonhallintaa.


8. Miten tuntuman harjoittelu vaikuttaa hevoseeni?

 Tuntuman harjoittelu on kaiken ratsastuksen ja tasapainon perusta. Se selkeyttää apujen käyttöä, saa hevosen reagoimaan apuihin nopemmin, rennommin ja ylipäätään liikkumaan aktiivisemmin.

 9. Miksi ohjista vetäminen on vahingollista?

Ohjista vetämisellä on monia vaikutuksia hevoseen, joista vähäisimpänä ei voida pitää sitä kipua, joka jatkuvasti painetta suussa aiheuttava kuolain saa aikaan.
Tämän lisäksi ohjista vetäminen häiritsee hevosen tasapainoa joka suhteessa, se saa aikaan lyhyitä kiireisiä, lähes puoliaskeleita, joita hevonen joutuu ottamaan pysyäkseen pystyssä. Edellämainittujen lisäksi ohjista vetäminen aiheuttaa hevoselle stressiä, jolloin se aikaansaa erilaisia välttämiskäytöksiä, jotka tulevat kenties parhaiten esiin laukassa tehtävissä harjoituksissa, sekä hypätessä. Olethan sinäkin kuullut kuumasta hevosesta?

10. Tarvitseeko minun harjoitella tuntumaa, kun hevoseni on niin herkkä suustaan, etten tarvitse tuntumaa?

Edellinen vastaus viittaa tähän.  Mikäli herkkyydellä tarkoitetaan sitä, että hevonen reagoi pienimpään mahdolliseen tuntumanmuutokseen ratsastajan haluamalla tavalla, rennosti ja samalla aktiivisesti, olet todennäköisesti löytänyt hevosellesi sopivan tuntuman. Mikäli hevonen kiihtyy ohjiin koskettaessa, lisää vauhtia tms, se on merkki hypersensitiivisyydestä, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että hevonen on oppinut välttämään ohjien vaikutusta, koska se kokemushistoriansa myötä on oppinut, että ohjiin koskeminen häiritsee sen tasapainoa. Eli tässäkin tapauksessa tuntuman harjoittelusta on ehdottomasti hyötyä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti