sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Jos mukava lyö, se ei haittaa. Jos ilkeä lyö, se haittaa?

Bloggasin maaliskuussa paljon kohua aiheuttaneen videon jälkimainingeissa aiheesta hevosen lyöminen, kiusaaminen ja se, että mikä oikeuttaa ihmisen kohtelemaan hevosta vähintäänkin epäasiallisesti. Silloin keväällä oli kyse Suomessa vierailleesta piaffimestarista, joka koulutti videolla nuorta hevosta vähintäänkin kyseenalaisin keinoin. Myös Suomen Ratsastajainliitto tuomitsi kyseisen tavan kouluttaa.  (alla linkit sekä videoon, että tiedotteisiin)
Tätä kouluttajaa puolusteltiin suurin sanakääntein mm. että hevonen oli huonosti koulutettu ja tottelematon, kouluttaja on oikeasti ihan mukava ja lempeä ihminen, että hevonen oli seuraavana päivänä jo paljon parempi ratsastaa ja että muita valmennuksessa olleita hevosia ei kohdeltu samalla tavoin. Ainiin ja tuossa alla olevassa videossa ei ole nähtävissä mitään lyömistä tai repimistä, kyse on kurittoman hevosen ojentamisesta. Yeah right...

 https://www.youtube.com/watch?v=EEft8R08tWQ

 http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/tanskalainen-hevoskouluttaja-kohuvideosta-en-koskaan-raakkaisi-elainta/4840732

 http://www.hs.fi/urheilu/a1425355434877

http://www.ratsastus.fi/srl/srl_tiedottaa/101/0/suomen_ratsastajainliiton_kannanotto_koskien_kouluratsastuksen_valmennustapahtumaa


Viime viikolla uutisoitiin saksalaissyntyisen kouluratsastaja  Christine Welssin kuolemasta ja some sekosi taas. Tällä kertaa tosin päinvastoin. Nyt oli kyseessä paha karma, hevoselta oikeutettu teko potkaista kuolettavasti kouluttajaa päähän ja vaikka mitä.

 https://www.youtube.com/watch?v=tPQqcBdh5bs

 http://www.iltalehti.fi/urheilu/2015072320076719_ur.shtml


Jos ihan ilman vaaleanpunaisia laseja, ilman kaverisuhdetta ja tunnesidettä katselen näitä koulutusvideoita, väitän, että hevosen näkökulmasta katsottuna on kyse yhtälaisestä toiminnasta ihmisen taholta. Hevonen ei tiedä, mitä siltä halutaan, joten se ei voi, eikä se osaa vastata kouluttajan toivomalla tavalla ja sitä rangaistaan siitä.

Väkivalta synnyttää väkivaltaa

Kun bloggasin tästä aiheesta keväällä, sain kymmenittäin vihamielisia viestejä, bloggausta jne puitiin mm. ht-netissä ja KAIKKI mahdolliset henkikohtaiset asiani myös reviteltiin siellä. Ja viime viikolla eräässäkin fb-ryhmässä muistutettiin, "kuinka minä aina törkeästi kritisoin" itseäni taitavampia. Nyt minä pyydän, että katsokaa nämä videot, jos vaan suinkin pystytte ja kertokaa minulle, miksi toisen toiminta on jollain tavoin oikeutettua ja toisen ei. Miksi joku ihminen ansaitsisi kuolla siksi, että löi hevosta? Miksi joku toinen ansaitsee suojelua vaikka teki samaa?

Mitä enemmän näitä ääri-ilmiöitä esiintyy, sitä huolestuneempi olen hevosihmisten kyynisyydestä ja siitä, että kaikki toiminta on perusteltua, jos niin vaan halutaan päättää.


2 kommenttia:

  1. Oi miten hyvin kirjoitettu ja asiasta! Minusta myös taitamattomammilla ratsastajilla, oli kyse sitten mistä taitotasosta tahansa, on oikeus ja velvollisuus kyseenalaistaa taitavampien(?) ratsastajien tekoja ja periaatteita, jos huomaavat niissä räikeitä epäkohtia, varsinkin jos ne liittyvät siihen kuinka hevosta käsitellään. Jos kaikki ovat hiljaa sen pelossa, että no kun tuo on niin ja niin osaava ja kun se kilpailee Pyhä Örvelö -tasolla ja kaikki tuntee sen, niin mikään ei muutu. Ehdottomasti pitää kyseenalaistaa ja kysyä!

    VastaaPoista
  2. Minä ymmärrän hevosen lyömisen/hutkaisun ainoastaan silloin, kun oma henki on vaarassa. Kyllä on joskus tullut narun lukkopäällä huitaistua hevosta päähän, kun on korvat luimussa päälle yrittänyt.

    VastaaPoista