maanantai 30. heinäkuuta 2012

Miksi hevosen ennakoiminen on väärin?

Kun hevonen riistäytyy tarhan portilta, sen ennakoimista pidetään huonona. Kun hevonen ryntää trailerista ulos oitis kuullessaan takapuomin sokan avaamisen, se on huono juttu. Kun hevonen nostaa laukan raviympyrän jälkeen, ratsastajalla ei ole hevonen hallinnassa, joka huono juttu.


Kavioita puhdistaessa on kivaa kun hevonen osaa nostaa sen jalan, jonka puolelle kumarrut, tai kun hevonen osaa tiensä talliin, vaikka sinä et osaisi edes taluttaa hevosta, se on hyvä juttu. Tai että hevonen osaa lastautua itse, vaikket ymmärtäisi hölkäsenpäläystä siitä, mitä hevosen pitäisi ko. tilanteessa osata.

Hevonen ei ole lainkaan niin tyhmä eläin, kuin mitä ihmiset olettavat. Sen sijaan ihminen ei ymmärrä –syystä tai toisesta - käyttää kaikkea hevosen olemassa olevia taitoja kummankin eduksi, vaan sen sijaan, että antaisimme hevoselle mahdollisuuden näyttää ja kertoa mitä kaikkea se elämänsä varrella onkaan oppinut, haluamme tehdä puolipidätteen ja estää hevosta ennakoimasta.  Ja mikä ihmeellisintä, kertoa sille, että me tiedämme hevosta paremmin miten jokin asia tulisi tehdä. Miksi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti